Rusija uskraćuje gostoprimstvo jednom hrvatskom diplomatu

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je na razgovor veleposlanike zapadnih zemalja koje su poduzele, kako kažu, neprijateljske korake u vezi sa slučajem Skripal. Među njima je bio i hrvatski veleposlanik u Moskvi Tonči Staničić kojemu je priopćena odluka ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije o uskraćivanju gostoprimstva jednom hrvatskom diplomatu, bivšem djelatniku hrvatskog veleposlanstva u Moskvi.
Neslužbeno, riječ je o Rini Eterović Goreta, tajnici kabineta ministrice Marije Pejčinović Burić. Ona je kao otpravnica poslova vodila hrvatsko veleposlanstvo u Moskvi, dok Tonči Staničić nije imenovan veleposlanikom. Njezin otac Josip Eterović počasni je konzul Rusije u Splitu.

Ranije je Moskva objavila da je donijela odluku o zatvaranju američkog konzulata u Sankt Peterburgu i protjerivanju 60 američkih diplomata.

SAD te 16 zemalja EU-a, kao i Kanada i Australija su protjerale više od 100 ruskih diplomata, a Moskva je poručila da će uzvratiti istom mjerom.

Britanska veleposlanica Laurie Bristow nije po izlasku iz ministarstva htjela reći o čemu je razgovarala, dok je njemački veleposlanik kazao da je ruska strana imala pitanja vezana uz trovanje Skripala. Također je istaknuo da Berlin ostaje otvoren za dijalog s Moskvom. Velika Britanija je optužila Rusiju da je izvela napad kemijskim oružjem na njezinom tlu, no Moskva odbacuje bilo kakvu umiješasnost u taj slučaj.

Rusija je priopćila da će protjerati onoliko diplomata koliko je istjerano ruskih. A riječ je o više od 100 Rusa koji moraju napustiti 16 država Europske unije, Sjedinjene Države, Kanadu i Australiju.

Rusija ne gura nikakve diplomatske ratove, a predsjednik Vladimir Putin bio je i ostao od samog početka zagovornik unaprijeđenja prijateljskih odnosa sa svim zemljama, uključujući Sedinjene Države, rekao je glasnogovornik Kremlja.

Rusija je danas protjerala ukupno 59 diplomata iz 23 države. Belgija, Mađarska, Gruzija i Crna Gora su u posljednjem trenutku odlučile da će i one protjerati ruske diplomate, pa je Moskva zadržala pravo da djeluje i protiv njih.