Plitvice: Obilježena 27. godišnica 'Krvavog Uskrsa'

U povodu 27. godišnjice akcije "Plitvice" i pogibije prvoga hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića, koji je ujedno prva žrtva Domovinskog rata, na Plitvicama je održana komemoracija na kojoj su sudjelovali predsjednica Republike, izaslanici Vlade i Sabora te prijatelji, rodbina i suborci Josipa Jovića. Mnogi branitelji iz Zagreba, Karlovca i Raba došli su pješice ili na biciklima. 

Zajednički vijenac u ime RH na spomenik Josipu Joviću položili su predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, potpredsjednik Hrvatskog sabora i izaslanik predsjednika Sabora Milijan Brkić, ministar unutarnjih poslova i izaslanik predsjednika Vlade Davor Božinović te ministar branitelja Tomo Medved, načelnik Glavnog stožera OSRH Mirko Šundov i glavni ravnatelj policije Nikola Milina. Vijence su položila i svijeće zapalila i izaslanstva udruga osloboditeljskih ratnih postrojbi te udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

U ime sudionika akcije "Plitvice" iz Udruge ratnih pripadnika Antiterorističke jedinice Lučko 90 Vlado Marić podsjetio je na akciju koja se održala na današnji dan 1991. te opisao i politička zbivanja koja su akciji prethodila. "Gospodo, kod ovog spomen-obilježja pred vama stoji generacija ratnih veterana iz 1990. i početka 1991., prvih čuvara hrvatskih vrednota. Također stoje i danas aktivni pripadnici ATJ-a Lučko, što je posebnost jer oni nastavljaju u miru kontinuitet i čuvaju tradiciju ratnih pripadnika ATJ-a Lučko. Nadam se da nova generacija neće svjedočiti raznim nepravdama, lažnim prorocima i svemu onome što su generacije prije morale prolaziti. Ulažimo u njih i čuvajmo taj potencijal svi zajedno jer svaka nebriga može uzdrmati temelje krvlju stvorene RH, rekao je.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je da se, komemorirajući Josipovu pogibiju, na osobit način sjećamo svih žrtava i svih njihovih obitelji. Plitvičku pobjedu nazvala je početkom pobjedonosne borbe za slobodu i neovisnost, pod odlučnim vodstvom i prema viziji Franje Tuđmana. Upitala je kako i koliko mi danas svjedočimo svoju ljubav i brigu za Hrvatsku - "koje moramo naći u gospodarskom  napretku, socijalnoj pravednosti, političkoj kulturi i moralnim vrlinama". Pozvala je sve da se u povodu Uskrsa upitaju o smislu života koji opravdava napore da bi Hrvatska bila prostor života, nade, svjetla i dobra.

Ministar Davor Božinović također se prisjetio akcije i zahvalio umirovljenim i aktivnim policajcima i svim hrvatskim braniteljima na njihovu doprinosu domovini, te je u ime premijera rekao da je prerano ugašen život Josipa Jovića postao trajni zalog višeg cilja i trajni simbol svih žrtava Domovinskog rata. Najavio je bolje uvjete rada i plaće za današnju policiju, sukladno težini njihova posla. "Pri ostvarenju zadanih ciljeva okrenuti smo budućnosti s ciljem razvijanja moderne proaktivne policije za 21. stoljeće koja će znati odgovoriti svim ugrozama, nelegalnim migracijama, kibernetičkom i organiziranom kriminalu ili terorizmu", rekao je Božinović i najavio da će ove godine prvi put policija u sustav primiti čak 600 novih i mladih policajki i policajaca.

Akcija na Plitvicama 31. ožujka 1991. bila je odgovor hrvatske policije na zauzimanje Nacionalnog parka Plitvice i blokiranje državne ceste D1 koja je spajala sjever i jug zemlje. Snage Ministarstva unutarnjih poslova RH krenule su tog dana u ranim jutarnjim satima glavnom prometnicom prema hotelu Jezero, gdje su njihova vozila iz zasjede napali pobunjeni Srbi. Pritom je poginuo 22-godišnji Josip Jović, pripadnik Jedinice za posebne namjene MUP-a RH Rakitje, a devet je policajaca ranjeno. Sukob je trajao nekoliko sati, a pobunjenici su bili prisiljeni na povlačenje.