Danas odluka o sniženju cijene vode građanima S. Broda

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić kazao je u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada" da je Vlada učinila sve kako bi osigurala dostavu pitke vodu građanima s područja Slavonskog Broda. 

Danas bi trebala Slavonskom Brodu biti isporučeno i dodatnih 10 spremnika. A oko 600.000 litara flaširane vode tamo je već dostavljeno, rekao je Ćorić.

Želimo čim prije omogućiti stalan dotok vode za piće i kuhanje građanima Slavonskob Broda, ponavlja ministar. Napominje tako da će prva faza obuhvatiti  spajanje na Sikirevce čime će se omogućiti određena količina vode. U drugoj fazi, povećanjem kapaciteta na Sikirevcima izgradnjom dodatne infrastrukture omogućit ćemo potpuno napajanje Slavonskog Broda vodom iz Sikirevaca. Naravno, to sve pod pretpostavkom da vodocrpilište Jelas ne bude u funkciji, rekao je ministar Ćorić. 

Incijalna mjerenja koja su učinjena 30. ožujka u dva navrata ukazivala su na izrazito visoke količine ugljikovodika na vodocrpilištu Jelas. Riječ je o bunarima br. 7, 11 i 15 koji su u tom inicijalnom mjerenju bili uzorokovani. U oba mjerenja iskazane su visoke vrijednosti  i vodocrpilište Jelas je temeljem tih vrijednosti proglašeno nepogodnim za korištenje, dodaje Ćorić.

MUP i DORH ispituju uzroke ekoincidenta i tko god je odgovoran, treba biti priveden licu pravde, istaknuo je ministar Ćorić. Dodao je i da će Upravno vijeće Hrvatskih voda danas donijeti odluku o sniženju cijene vode građanima Slavonskog Broda.

U slijedeća dva tjedna planira se spojiti vodovod Slavonski Brod na vodocrpilište Sikirevci i namaknuti dio potreba Slavonskog Broda, koji prelazi 200 litara u sekundi, a u špici sezone i 300 litara u sekundi. Dodatne količine vode mogu se dobiti s područja Davora, ali u nešto manjem opsegu. To će dovesti do toga da vodoopskrba do Vukovarsko-srijemske žuanije neće moći ići intenzitetom kojim je išla u prethodnom razdoblju, kazao je Ćorić.