Marušić: Jeftin taksi pridonosi sigurnosti prometa više nego sve ostale mjere zajedno

Vožnja taksijima u Hrvatskoj trebala bi biti jeftinija i dostupnija. Vlada je odlučila liberalizirati autotaksi tržište te je u saborsku proceduru uputila prijedlog novog Zakona o cestovnom prijevozu. Još dok je trajala javna rasprava uz više od 3 tisuće pristiglih primjedbi otpor liberalizaciji žestoko je pružalo Udruženje taksi prijevoznika pri Hrvatskoj obrtničkoj komori. Više o tome u Temi dana govorili su predsjednik Udruženja taksi prijevoznika Božo Miletić i prometni stručnjak Željko Marušić.

"Mi cijelo vrijeme pričamo o kršenju procedure donošenja zakona, pričamo o kršenju ustava, pričamo o neuvažavanju direktiva Europske unije koje se moraju primjenjivati", komentirao je prijedlog novog zakona predsjednik Udruženja taksi prijevoznika Božo Miletić te kazao kako su oni protiv njegovog donošenja.

Prometni stručnjak Željko Marušić govorio je o tome zašto smatra da je ova liberalizacija tržišta nešto najbolje što se dogodilo hrvatskom prometnom sektoru još od osamostaljenja. "Ja sam pisao stotinu puta da jeftin taksi može pridonijeti sigurnosti prometa više nego sve ostale mjere zajedno. Nama je taksi prijevoz preskup. On generira više pijanih osoba. Dakle, mi moramo omogućiti građanima jeftiniji prijevoz kako bi on bio sigurniji. Ako gledamo u čijem je interesu, on je u interesu građana", naglasio je.

"Kroz ovakav nacrt zakona koji je pušten u saborsku proceduru zasigurno ne idu kvaliteta i sigurnost zajedno, istaknuo je Miletić. Na pitanje mogu li cijene taksija biti još niže kazao je "da mogu ako se taksi prijevoznicima smanje davanja, trošarine na gorivo ili neke druge stavke".

U emisiju su bili pozvani i predstavnici Ubera oko čijeg su se poslovanja najviše lomila koplja. Nisi bili spremni doći, no poslali su priopćenje u kojem ocjenjuju "da je prijedlog zakona pozitivan korak prema modernizaciji prijevoznog sektora te će građanima pružiti pouzdanu, povoljnu i sigurnu uslugu kao i izbor opcije kretanja kroz gradove". 
Taksisti na nogama: Vlada pogoduje Uberu