Najavljen prvosvibanjski prosvjed 'Za reforme - za ljude'

'Za reforme - za ljude' naziv je prosvjedne povorke koju u povodu Međunarodnog praznika rada u Zagrebu organiziraju Savez samostalnih sindikata i Matica sindikata Hrvatske. Prvosvibanjskim prosvjedom upozorit će na loš položaj radnika te zatražiti bolje uvjete rada, kvalitetnije obrazovanje i efikasniji zdravstveni sustav. 

Sudionici povorke krenut će u 11 sati od Radničkog doma na Trgu kralja Petra Krešimira IV. prema Parku Maksimir, mjestu gdje se tradicionalno obilježava 1. svibnja, a osim sindikalista iz Zagreba, uključit će se i oni iz Pule, Rijeke, Varaždina, Čakovca i Slavonije tako da se očekuje više tisuća sudionika.

Čelnik SSSH Mladen Novosel pozvao je sindikalno članstvo i građane da prosvjednom provorkom pošalju poruku Vladi da je to samo prvi korak u njihovim budućim zajedničkim akcijama za boljitak hrvatskih građana i provedbu reformi za ljude. Osvrnuo se na najavu mirovinske reforme optuživši Vladu da "bez imalo grižnje savjesti i srama" najavljuje podizanje dobne granice za odlazak u mirovinu znatno ranije nego što to postojeći zakon omogućuje i dodatno penaliziranje za raniji odlazak u mirovinu, iako je u Hrvatskoj prosječna životna dob kraća nego u europskim zemljama koje su podignule dobnu granicu za odlazak u mirovinu. Najavljuje se i reforma zdravstva u korist interesnih lobija i privatnog kapitala, uz opasnost da u konačnici izgubimo primarnu zdravstvenu zaštitu.

Povećanje dobne granice za odlazak u mirovinu je ekonomski, socijalno i humano neodrživo pa bi 77 posto građana trebalo rušiti tu i takvu politiku, ustvrdio je Vilim Ribić. Prema njegovu mišljenju, trebalo bi razmisliti o spuštanju dobne granice za odlazak u mirovinu, što već rade mnoge zemlje u svijetu. Potrebna je reforma obrazovanja kroz povećanje kvalitete i izdvajanja, naglasio je Ribić, ustvrdivši da je novac EU-a omogućio Vladi smanjenje domaćih sredstva za tu namjenu. No, novac iz EU-a nije povećao standard obrazovnog sustava jer je "otet za potrebe koje diktira vojno-veteranski lobi", kaže Ribić.