Split: U more pušteni lampioni za ubijene žene

Tijekom prosvjeda protiv Istanbulske konvencije na Rivi u obližnjoj lučici Matejušci održana je akcija 100 lampiona za 100 ubijenih žena u kojoj su mnoge splitske aktivistkinje zapalile svijeće za žene koje su u Hrvatskoj ubili muškarci. 

Organizator akcije je splitska Udruga Domine, koja, kako je rekla njezina predsjednica Mirjana Kučer, podupire konačno stavljanje Istanbulske konvencije o nasilju nad ženama i nasilju u obitelji Vijeća Europe na raspravu i ratifikaciju u Hrvatskome saboru.

U toj udruzi podupiru političko jedinstvo i prepoznavanje problema nasilja nad ženama većine saborskih zastupnika i zastupnica te ističu da je Konvenciju potrebno ratificirati bez ikakvih rezervi kako bi se omogućio bolji sustav zaštite žena i žrtava nasilja u obitelji od raznih oblika nasilja. 

Pozdravljamo pravo svih građanki i građana na slobodno okupljanje i izražavanje stavova na demokratski način, pa tako i na splitskoj Rivi. Kao aktivistkinje i aktivisti koji dugi niz godina zagovaraju prava žena i ravnopravnost spolova i direktno rade sa ženama žrtvama nasilja i žrtvama obiteljskog nasilja, osuđujemo zloupotrebu žrtve nasilja za dnevnopolitičke svrhe. Nasilje nad ženama je posljedica neravnopravnih odnosa žena i muškaraca, koji su društveno određeni i uvjetovani, istaknula je Kučer.

Dodala je kako današnji skup na Rivi smatraju dodatnim nasiljem nad ženama i drugim žrtvama nasilja u obitelji, zbog čega su se večeras okupili na Matejušci i odali počast svim ženama koje su u Hrvatskoj brutalno ubili partneri, mladići, muževi i drugi članovi obitelji u posljednjih sedam godina, od potpisivanja do ratifikacije Konvencije.

Na puštanju lampiona u more bio je i predsjednik gradskoga SDP-a Goran Kotur, koji je tom prilikom izjavio da je večerašnjom akcijom na Matejušci pokazano kako postoji tolerantni Split koji uvažava ljudska prava, različitost i toleranciju te je i on došao izraziti i dati potporu ratifikaciji Istanbulske konvencije bez ikakvih uvjeta. 

Na pitanje znači li to da podupire politiku HDZ-a, odgovorio je kako djelomično podupire nastojanja te stranke, ali bez ikakvih popratnih izjava, pri čemu je priznao da je ta stranka napravila iskorak u pozitivnom smjeru.