Zahuktao se poslovno-politički rat zbog LNG terminala na Krku

Prijedlog Zakona o terminalu za ukapljeni prirodni plin krenuo je u javno savjetovanje, nakon čega će biti upućen Vladi, a zatim i u Sabor.

Zakon bi trebao biti donesen do ljeta, a regulira nositelja projekta izgradnje LNG terminala, zatim koncesiju na pomorsko dobro za njegovu izgradnju, naknadu za lokalnu samoupravu te pravo na izvlaštenje nekretnina. U međuvremenu sukobi oko te investicije jačaju, a Dražen Majić donosi i sigurnosne propuste u realizaciji tog projekta od nacionalnog interesa. 

Studija ekonomske učinkovitosti koju je načelnica Omišlja nedavno predstavila novinarima najnoviji je primjer brutalnog političko-poslovnog rata koji se vodi zbog LNG terminala na Krku. Dok načelnica optužuje državu da prikriva dokumente koji ne idu u korist plutajućem terminalu, naručitelj studije, LNG Hrvatska, tvrdi da tu studiju uopće nema.

Pretragom elektroničke pošte utvrdili su da je sporna studija dostavljena jedino tadašnjem direktoru Mladenu Antunoviću, a on je dan nakon odlaska iz državne tvrtke LNG Hrvatska postao čelnik Trans LNG-ija koji je u vlasništvu luksemburškog Gasfina.

Iako je kao čelnik LNG-a Hrvatska Antunović zagovarao plutajući terminal - danas sudjeluje na skupovima protivnika projekta. Štoviše, ekostudije udruga koje se protive projektu temelje se upravo na materijalima koje je izradila nova Antunovićeva tvrtka.