Jagland u posjetu RH - prioriteti hrvatskog predsjedanja VE-om

Glavni tajnik Vijeća Europe Thorbjorn Jagland sastao se s premijerom Andrejom Plenkovićem, ministricom za vanjske i europske poslove Marijom Pejčinović-Burić te potpredsjednikom Sabora Željkom Reinerom.

Borba protiv korupcije, decentralizacija, zaštita prava nacionalnih manjina i ranjivih skupina te zaštita kulturne baštine bit će prioriteti hrvatskog predsjedanja Vijećem Europe, kazao je premijer Andrej Plenković na sastanku s Jaglandom. Tijekom hrvatskog predsjedanja planirano je 26 događanja, koji će biti prilika za promicanje navedenih tema, promociju Hrvatske te jačanje zajedničkih vrijednosti, posebno na području ljudskih prava. Na sastanku se razgovaralo i o postojećim izazovima u Europi, aktualnim temama i situaciji unutar Vijeća Europe te o razvoju konvencijskog prava, priopćeno je iz Banskih dvora.

Hrvatska preuzima predsjedanje Odborom ministara Vijeća Europe u svibnju. Hrvatskoj će to biti prvi put da predsjeda Vijećem Europe, čija je članica od studenoga 1996. Hrvatska predsjedanje preuzima od Danske, koja je jedna od zemalja utemeljiteljica te organizacije osnovane u svibnju 1949. s mandatom zaštite ljudskih prava, demokracije, pravne države te zaštite manjina i slobode govora.