Petir i Tomašić se zbog Šešelja obratile Europskoj komisiji

Hrvatske europarlamentarke Marijana Petir i Ruža Tomašić uputile su pitanje Europskoj komisiji namjerava li intervenirati zbog prijetnji zastupnika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja i reagirati na činjenicu da je Šešelj, koji je osuđen za ratne zločine, član srbijanske skupštine.

Petir je 17. travnja uputila zastupničko pitanje Europskoj komisiji reagirajući na prijetnje i uvrede ratnog zločinca i zastupnika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja upućene predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, priopćio je ured zastupnice. 

U svom pitanju Komisiji hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir napominje da "do danas, službene vlasti Srbije nisu reagirale, čak niti nakon otvorenih poziva hrvatskih zastupnika u Skupštini Srbije da se osudi javno pozivanje na kaznena djela protiv čovječnosti. Iako se radi o osobi osuđenoj za ratne zločine, Šešelj još uvijek obnaša zastupnički mandat u Skupštini Srbije. Petir smatra da je Šešelju mjesto u zatvoru, a ne u srbijanskoj Skupštini, navodi se u priopćenju.

"Komisija je u nekoliko navrata istaknula da se poticanje mržnje i netolerancije kažnjava zakonima Republike Srbije, da zamjećuje kako je govor mržnje često prisutan u javnom govoru u Srbiji te da prati korake koje Srbija poduzima za uklanjanje govora mržnje. Međutim, što će Komisija poduzeti kada ta netrpeljivost i prijetnje smrću dolaze iz vladajućih krugova i nitko na njih ne reagira niti ih osuđuje? S obzirom na pregovore Srbije i EU, što se poduzima da se stane na kraj govoru mržnje koji se tolerira u samom političkom vrhu Srbije te kako će Komisija zaštiti hrvatsku nacionalnu manjinu u Srbiji čijim pripadnicima se prijeti smrću iz samog državnog vrha?", stoji u pitanju Marijane Petir.

Ured europarlamentarke Ruže Tomašić (HKS/ECR) u srijedu je priopćio da je i Tomašić u službenu proceduru Europskog parlamenta Europskoj komisiji uputila pitanje u kojem Komisiju informira kako je na isti dan objave paketa za proširenje EU-a u srbijanskom nacionalnom parlamentu zastupnica Aleksandra Jerkov "primitivno i barbarski napadnuta od strane zastupnika članova Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja".

Tomašić u pitanju podsjeća da je Komisija u paketu za proširenje naglasila kako je napredak na europskom putu objektivan i na zaslugama utemeljen proces koji ovisi o konkretnim rezultatima koje postigne svaka pojedina zemlja kandidat, a kao glavni prioriteti u tom procesu naglašeni su vladavina prava, pravosuđe i temeljna prava. Tomašić Europsku komisiju pita planira li, u skladu s istaknutim prioritetima, intervenirati kako bi zaštitila sigurnost zastupnice Jerkov te kako bi osobe koje su sudjelovale u incidentu dobile odgovarajuće kazne.