Hrvatski europarlamentarci zadovoljni novim pravilima za ekološku poljoprivredu

Zastupnici Europskog parlamenta su, posljednjeg dana plenarnog zasjedanja, nakon četiri godine pregovaranja s Vijećem i Europskom komisijom usvojili novu Uredbu o ekološkoj proizvodnji i označavanju ekoloških proizvoda koja obuhvaća ekološko sjemenje i životinje, strožu kontrolu pesticida i strožije standarde za uvoz hrane.

Izvjestitelj Martin Hausling, (Zeleni, DE) izrazio je zadovoljstvo dogovorenim dokumentom na 260 stranica.

Uredbu je pozdravila hrvatska europarlamentarka Marijana Petir koja smatra da ekološka poljoprivreda može doprinijeti očuvanju ruralnog prostora i dati mu dodanu vrijednost te time doprinijeti održivom razvoju i ostanku mladih na selu, ali da još uvijek ne možemo biti potpuno zadovoljni.

"Vjerujem da će ona urediti nedostatke u sustavu kontrola i trgovinskom režimu te potrošačima dati garanciju da ono što kupuju kao ekološki proizvod doista i odgovara certifikatu", kazala je Petir.

Razvoj ekološke proizvodnje je jedan je od političkih ciljeva Europske Unije. Iako se tržište ekoloških proizvoda konstantno proširuje, poljoprivredna zemljišta Europske Unije pod ekološkom proizvodnjom i dalje predstavljaju manje od 6% kompletnog poljoprivrednog područja te se razlika između potražnje i potrošnje  EU pokriva uvozom koji je u porastu.