Merkel i Macron do sredine lipnja žele predstavti planove za reformu EU-a

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron žele, unatoč mnogim različitim stajalištima, do sredine godine predstaviti zajednički plan za reformu Europske unije, priopćeno je tijekom posjeta francuskog predsjednika Njemačkoj.

"Ono što nam je potrebno su otvorene rasprave i na kraju i sposobnost za postizanje kompromisa", rekla je Merkel nakon susreta s Macronom.

Merkel je naglasila kako Njemačka i Francuska u raspravu o budućnosti Europske unije unose različite aspekte i stajališta, ali da se, gledajući u cjelini, može doći do dobrog rezultata.

I Merkel i Macron složili su se da eurozona još nije dovoljno otporna na krize.

Kancelarka i francuski predsjednik najavili su da do summita EU-a u lipnju žele donijeti zajedničke odluke koje se tiču reformi unutar Europske unije.
Francuski predsjednik pritom je naglasio kako Europa trenutačno stoji na raskrižju.

"Mi živimo u jednoj fazi europske avanture koja je stvarno jedinstvena. Zajednička suverenost Europe je kroz ratove i trgovinske sukobe stavljena na kušnju", rekao je francuski predsjednik.

Kao reformske teme o kojima bi se raspravljalo do lipnja navedeni su europska azilantska politika, zajednička vanjska politika te daljnji razvoj gospodarske i monetarne unije.