Ministrica Pejčinović Burić s kanadskom kolegicom Freeland

Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sastala se u Torontu s kanadskom kolegicom Chrystiom Freeland, od koje je dobila punu potporu za pristup Hrvatske Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj.

Uoči ministarskog sastanka skupine G7 dvije su političarke razgovarale o jačanju gospodarskih veza Hrvatske i Kanade te angažmanu hrvatske zajednice u Kanadi na tom planu. Razmijenile su stajališta o stanju u Ukrajini, sigurnosti jugoistoka Europe i u tom kontekstu situaciji u Bosni i Hercegovini te drugim aktualnim vanjskopolitičkim temama.

"Na današnjem sastanku s ministricom Freeland razgovarali smo o raznim pitanjima od obostranog interesa. Jedna od tema bila je i kanadska potpora hrvatskom pristupanju OECD-u. Mi smo izložili u kojem smo trenutačno statusu i ministrica Freeland obećala je da će nas poduprijeti vezano uz pristupanje OECD-u. To nam je jako važno. Razgovarali smo i o ulozi Kanade u potpori Ukrajini i ulozi Hrvatske u potpori Ukrajini. Shvatili smo da ima prostora da zajedno surađujemo kada je riječ o deminiranju ili mirnoj reintegraciji", izjavila je nakon susreta ministrica Marija Pejčinović Burić.

"Ovaj put razgovarali smo o bilateralnim odnosima. Ove godine obilježavamo 25 godina diplomatskih odnosa s Kanadom. I zaista, na političkoj razini možemo reći da su ti odnosi izvrsni. Ono gdje vidimo prostor za jaču suradnju sigurno je još veći gospodarski angažman. Tomu uvelike može pomoći i hrvatska zajednica u Kanadi. To je stajalište i ministrice Freeland", dodala je.