Ministrica Žalac: Ne vjerujem da išta može usporiti gradnju Pelješkog mosta

Ministrica regionalnoga razvoja i europskih fondova Gabrijela Žalac gostujući u Dnevniku rekla je kako žitelji Dubrovačko-neretvanske županije ali i svi građani Hrvatske mogu biti uvjereni da će ovoga puta započeti radovi na gradnji Pelješkog mosta.

Komentirajući tužbu Strabaga koju je podnio Upravnom sudu i reakcije dijela političara u BiH koji se protive gradnji mosta, rekla je kako ne vjeruje da bilo što može usporiti taj projekt. 

Cijelu prošlu godinu proveli smo u tome da dokažemo Europskoj komisiji i svima zainteresiranima kakvi su preduvjeti stvoreni. Slikovito se izrazila rekavši da dokumentacija o Pelješkom mostu može zauzeti cijeli naš studio. Svojim pismima i razmjenom nota između Europske komisije i naše Vlade otklonili sve te predispozicije, istaknula je ministrica.

357 milijuna eura za gradnju mosta dobit ćemo iz Bruxellesa. To je, do sada, najveći i za nas najznačajniji projekt u ovih pet godina otkako samo postali članicom Europske unije, koji je sufinanciran europskim novcem. Hoće li i kakva biti kontrola njegova trošenja iz Brisela?
Podsjetila je da je to možda jedan od najvećih projekata koji je Europska komisija u tom iznosu sufinancirala. Riječ je o 357 milijuna eura. Naglasila je kako će kontrolu nad trošenjem tih sredstava provoditi naša Središnja agencija. Puno je ljudi uključeno u ovaj proces, velike su to procedure i nadam se da ćemo sve napraviti u rokovima jer smo svi na istom tragu, izjavila je ministrica.