Jandroković se u Tallinnu sastao s predsjednicima francuskog i poljskog parlamenta

Na marginama konferencije predsjednika parlamenata Europske unije u Tallinnu predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković sastao se s predsjednikom francuske Nacionalne skupštine Françoisom de Rugyjem te predsjednikom poljskog Sejma Marekom Kuchcińskim.

S francuskim sugovornikom razmijenjena su mišljenja o aktualnim europskim temama – budućnosti Europske unije, novom Višegodišnjem financijskom okviru i Brexitu. Tom prilikom Jandroković je upoznao svog francuskog kolegu s hrvatskim prioritetima i tražio potporu, posebno za pristupanje schengenskom području.

Razgovaralo se i o bilateralnoj suradnji, koja je ocijenjena strateškom i dinamičnom, te o osnaživanju parlamentarnih odnosa, s naglaskom na suradnju odbora za europske i vanjske poslove. Predsjednik Sabora Jandroković pozvao je Rugyja u službeni posjet Hrvatskoj, što je francuski kolega sa zadovoljstvom prihvatio.

Tijekom bilateralnog susreta s predsjednikom Sejma Marekom Kuchcińskim razgovori su vođeni o bilateralnoj suradnji i osnaživanju parlamentarnih odnosa, osobito unutar Inicijative tri mora. Predsjednik Kuchciński pozvao je predsjednika Jandrokovića na zajedničko zasjedanje poljskog Sejma i Senata koje će se održati 13. srpnja ove godine u povodu 550. obljetnice prvog plenarnog zasjedanja poljskog parlamenta te na sastanak predsjednika srednje Europe.