Hrvatski i slovenski sindikati žele surađivati u otvaranju kvalitetnih radnih mjesta

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel i predsjednica Saveza slobodnih sindikata Slovenije (ZSSS) Lidija Jerkič potpisali su u četvrtak na graničnom prijelazu Bregana-Obrežje zajedničku izjavu o kvalitetnim radnim mjestima, obvezavši se aktivno surađivati na daljnjem razvoju uključivog tržišta rada i otvaranju kvalitetnih radnih mjesta.

Izjava je potpisana u sklopu 12. susreta SSSH i ZSSS-a "Sindikati bez granica", pri čemu je istaknuto da države članice EU-a s najboljim rezultatima u smanjenju nezaposlenosti i uspostavi održivih sustava socijalne sigurnosti imaju najviše kvalitetnih radnih mjesta.

Čelnik SSSH-a upozorio je kako u Hrvatskoj ima previše egzistencijalno ucijenjenih ljudi, te da se mora zaustaviti trend rasta prekarnosti, odnosno nesigurnog, povremenog i potplaćenog rada. 

Ne prihvaćamo tvrdnju kako je bilo kakav posao dobar posao, poručio je Novosel, jer dobro organizirana i funkcionirajuća tržišta rada osiguravaju broj i kvalitetu radnih mjesta, uz socijalnu uključenost i suzbijanje svih oblika diskriminacije.

Jerkič je istaknula da je neophodna bliska suradnja sindikata jer se radnici s obje strane granice suočavaju s istim problemima. U izazovu dolazećeg vremena i pojavama novih oblika rada koje radnike stavljaju u još ovisniji položaj, suradnja je još potrebnija, zaključila je Jerkič.