Kim i Moon: Na Korejskom poluotoku više neće biti rata

Čelnici Sjeverne i Južne Koreje Kim Jong Un i Moon Jae In potpisali su deklaraciju kojom su se dogovorili o potpunom uklanjanju nuklearnog oružja s Korejskog poluotoka. Na prvom summitu predsjednika dviju država u više od deset godina objavili su kako će raditi na sporazumu kojim će se uspostaviti trajni i čvrsti mir na poluotoku uz pomoć SAD-a i i Kine kako bi i službeno završio Korejski rat.

"Nema razloga da se međusobno borimo - mi smo jedna nacija", kazao je Kim na povijesnom summitu obećavajući da neće ponoviti "nesretnu povijest". U deklaraciju je uvršteno obećanje o smanjenju vojnih potencijala u fazama, prekidu neprijateljskih djela i pretvaranju utvrđene granice u zonu mira te okretanje multilateralnim razgovorima s drugim zemljama poput SAD-a. Dvojica vođa zagrlila su se nakon potpisivanja deklaracije poručivši da "na korejskom poluotoku neće više biti rata".

U zajedničkoj izjavi objavljenoj nakon summita najavljuje se za jesen posjet južnokorejskog predsjednika Pjongjangu. Prema toj izjavi dvije zemlje organizirat će u kolovozu spajanje obitelji koje su razdvojene od završetka rata prije 65 godina. "Južna i Sjeverna Koreja odlučile su nastaviti program spajanja razdvojenih obitelji u prigodi Dana oslobođenja 15. kolovoza" kada je obilježava japanska predaja, navodi se u izjavi. Dvije zemlje uspostavit će ured za vezu i prekinuti emitiranje propagandnih poruka na granici, navodi se u izjavi. Prije kraja summita predsjednici dviju Koreja zajedno su posadili bor star 65 godina na vojnoj liniji razgraničenja. Drvo koje datira iz doba Korejskog rata bit će simbol mira i napretka. Susretom sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una i južnokorejskog predsjednika Moona Jae-ina na granici između dviju Koreja u 2.30 po srednjeuropskom vremenu počeo je povijesni summit dviju zemalja, prvi nakon deset godina.

Summit desetljeća - susret predsjednika dviju Koreja

Na mjesto susreta Kim i Moon stigli su odvojeno u pratnji svojih suradnika i osiguranja, a zatim je Moon Kima simbolično i dočekao na crti razgraničenja između dvije zmelje. "Uzbuđen sam susretom na ovom povijesnom mjestu i doista je lijepo što ste došli sve do linije razdvajanja kako biste me osobno dočekali", kazao je Kim dok je prihvaćao Moonovu ispruženu ruku.
"Vaša je odluka da se to dogodi ovdje bila velika", odgovorio je Moon odjeven u tamno odijelo i svijetloplavu kravatu dok je pozivao Kima da stupi na tlo Južne Koreje.

Nakon rukovanja uz osmijehe i fotografiranja najprije s jedne, a zatim i s druge strane te crte, dva su se čelnika pješice uputila crvenim tepihom prema trgu u selu Panmunjom okruženi počasnom gardom. Zatim je uslijedilo zajedničko fotografiranje sa suradnicima te su Kim i Moon ušli u Kuću mira gdje se Kim upisao u Zlatnu knjigu u prisutstvu Moona.

Kim je prvi sjevernokorejski čelnik koji je došao u Južnu Koreju nakon završetka Korejskog rata prije 65 godina. Televizijske snimke uoči susreta prikazivale su i brojne prosvjednike protiv summita koji su se okupili u blizini granice, a stotine prosvjednika okupljalo se od ranog jutra i u središtu Seula kako bi prosvjedovali ili poduprli summit.