Vladine mjere za blokirane: Otpis dugova do 10.000 kuna

U Vladi su predstavljene mjere i zakonski prijedlozi za rješavanje problema blokiranih. Uz premijera Andreja Plenkovića o tome su govorili ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković te financija Zdravko Marić. 

Zakon o otpustu dugova građana do 10.000 kuna po osnovi glavnice, zakon o poreznim olakšicama privatnom sektoru za otpis dugova, zakonsko ograničenje trajanja ovrha, zakon o stečaju potrošača - samo su neke mjere kojima Plenkovićeva vlada kani riješiti taj golemi problem. Premijer Andrej Plenković istaknuo je da problem blokiranih traje godinama. Poruku solidarnosti moramo dignuti na višu razinu, ali uredno podmirivanje dugova standard je koji se mora poštovati.

Vlada za pomoć blokiranima predlaže Zakon o otpisu dugova, kojim bi se privatnim osobama dug prema državi i pravnim osobama povezanima s državom otpisao do 10.000 kuna i taj dug im se otpisuje bespovratno. Na taj se način planira deblokirati 11.000  građana i za njih će taj posao odraditi FINA, rekao je Plenković. Za manje od 170.000 ljudi bit će smanjen dug tom mjerom za milijardu kuna, jer su mnogi zaduženi i za više od 10.000 kuna. To je poruka solidarnosti i želimo potaknuti i privatne vjerovnike da učine isto i pri tome mislimo na banke, telekomunikacijske tvrtke, štedionice, kreditne unije, kartičarske kuće za što će dobiti porezne olakšice, poručio je premijer. Pozvao ih je da to razmotre i iskažu socijalnu odgovornost prema dugotrajno blokiranim građanima. Najavio je i poticajni model za reprogram poreznog duga.

Zakonom o provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima Vlada predlaže obustavu ovrhe koja nije naplaćena tri godine, uz dodatni uvjet da u posljednjih 6 mjeseci nije bilo nikakve naplate po toj tražbini, rekao je premijer.
Dug se time ne otpisuje, već se namjerava ograničiti samo trajanje ovrhe koja je bezuspješno provođena dugi niz godina. S tom mjerom smanjit ćemo broj blokiranih građana za nešto više od 71.000, a iznos evidentirane blokade će se smanjiti zajedno s prethodnom mjerom  za 32 milijarde kuna.

Treća je mjera Vlade Zakon o izmjenama i dopunama zakona o stečaju potrošača. Pojednostavio bi se stečajni postupak za građane blokirane dulje od tri godine, kojima glavnica duga ne prelazi 20.000 kuna. Premijer Plenković napomenuo je da je na dan 31. ožujka blokirano 80.000 građana za iznos duga do 20.000 kuna glavnice.
Blokiranim građanima dat će se mogućnost da izraze prigovor ako ne žele provedbu stečaja, najavio je premijer. Dodao je da će se onemogućiti prodaja nekretnine, ako je iznos duga glavnice do 20.000 kuna. Ova mjera omogućit će građanima da se trajno oslobode duga i slijedi nakon prethodne dvije, rekao je Plenković i najavio donošenje novog ovršnog zakona.

Prema podacima FINE - 31. ožujka blokirani su bili računi više od 325 tisuća građana s ukupnim dugom od gotovo 43 milijarde i 400 milijuna kuna. U blokadi su bili i računi malo manje od 24 tisuće poslovnih subjekata, s dugom od gotovo 13 milijardi kuna.

Namjera Vlade je da se sva tri zakonska prijedloga usvoje do kraja saborskog zasjedanja prije ljetne stanke odnosno 13. srpnja.

Ministar financija Zdravko Marić rekao je kako građani najviše duguju bankama (43 posto ukupnog duga), a najviše ih je pod ovrhom zbog duga telekomunikacijskim tvrtkama.

Najveći broj građana, njih oko 100.000, duguje ispod 10.000 kuna, a 4.694 građana imaju pojedinačno dug veći od milijun kuna, odnosno ukupno više od 22 milijarde što znači više od 50 posto ukupnog dugovanja.

Devedesetsedam posto dugova se odnosi na dugotrajne blokade, a svega tri posto građana blokirano je manje od 365 dana, rekao je Marić.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao je kako se izmjene i dopune Zakona o stečaju predlažu radi pojednostavljenja stečajnog postupka, jer postojeći nije dao očekivane rezultate. Uvjeti primjene su dug do 20.000 kuna i više od 3 godine blokade računa.

Očekuje se da će se odmah po stupanju zakona na snagu broj blokiranih građana smanjit za više od 80.000, a evidentirani iznos duga za više od 33 milijarde kuna te da će se dodatno smanjivati broj blokiranih građana i iznos duga.