AGROKOR - Prihodi 43,4 milijarde kuna, operativna dobit 1,8 milijardi kuna

Visoki trgovački sud ukinuo je rješenje zagrebačkog Trgovačkog suda kojim je bilo određeno da će vjerovničko vijeće Agrokora imati pet članova te su za to vjerovnici bili svrstani u posebne skupine. Predmet je vraćen prvostupanjskom sudu na ponovni postupak.

A povjerenik Fabris Peruško predstavio je nerevidirane financijske podatke o poslovanju tvrtke za 2017. godinu. Agrokor je ostvario nekonsolidirano 43,4 milijarde kuna prihoda što je pad od 10 posto u odnosu na 2016. Istovremeno, ostvareno je 1,8 milijardi kuna dobiti iz operativnog poslovanja, što je porast od 8 posto. 

Agrokor je u 2017. godini ostvario solidan poslovni rezultat u teškim operativnim okolnostima, zbog kojih je ušao u proces restrukturiranja, ocijenio je Peruško.

Podsjetio je da su u prvom dijelu prošle godine agencije smanjile kreditni rejting kompanije, bilo je problema s likvidnošću, a dobavljači su prestali dostavljati robu. Uslijedilo je uvođenje izvanredne uprave i rješavanja problema nelikvidnosti s novim financiranjem.
Prema podacima koje je iznio, Agrokor je u 2017, godini ostvario nekonsolidirano 43,4 milijarde kuna prihoda i 1,8 milijardi kuna dobiti iz operativnog poslovanja što je porast od osam posto, prije sve ga zbog napora iz drugoga dijela prošle godine.

Rezultati su u drugom dijelu godine odlični, ali prvi dio godine bio je stvarno loš, tako da su u danim uvjetima, rezultati poslovanja vrlo dobri, rekao je Peruško.

U vezi odluke Visokog trgovačkog suda (VTS), Peruško je rekao da to vidi kao mogućnost brze uspostave Stalnog vjerovničkog vijeća i deblokade njegova formiranja.
Ne vidimo to kao veliku prepreku, dapače vjerujemo u deblokadu procesa, rekao je Peruško.

Što se tiče sporazuma Agrokora i Grada Zagreba, Peruško je ocijenio da je to ispravan i korektan dogovor koji nije ugrozio sporazum s dobavljačima i omogućio Gradu Zagrebi da dođe sa svojim otpisom na razine na kojima su drugi dobavljači.
Po sporazumu, Grad Zagreb će dobiti 61 postotni povrat svih graničnih i starih dugova, jednako kako što su prosječno do sada dobili dobavljači.
Tu se ne radi o pogodovanju, rekao je Peruško.

Najavio je da će sljedeći tjedan biti objavljena revidirana financijska izvješća Agrokora d.d. i cijele grupe, a financijska izvješća operativnih kompanija očekuju se u svibnju, radi ažuriranja EPM modela, kako bi pretpostavke korištene u financijskim izvješćima bile u skladu s najboljim mogućim procjenama.