Udruga Blokirani nezadovoljna Vladinim mjerama

U Udruzi Blokirani, reagirajući na mjere koje je Vlada najavila za pomoć blokiranim građanima, kažu kako su dobili samo prijedlog koji je osobna iskaznica HDZ-a i HNS-a.

Dobili smo prijedlog u rangu zloglasnog 'konačnog rješenja', koji će izazvati novi val financijskog i ostalih formi državnog nasilja", tvrde Blokirani i dodaju kako Vlada pritom cinično u preambuli naglašava kako "postoje skupine ljudi bez primanja ili s primanjima koja su toliko mala da je provedba bilo kakve ovrhe protiv njih neprovediva".

Smatraju zato da je stoga neshvatljivo kako odmah potom Vlada predlaže oslobađanje od imovine.

Udruga Blokirani ističe kako iz Vladina prijedloga ne smiju proći prijedlozi da djeca koja potražuju alimentaciju nemaju prioritet naplate te da će biti izjednačeni s ostalim vjerovnicima, namirenje i rasprodaja sve imovine vrjednije od 5.001 kune, to da se imovina procjenjuje slobodnom procjenom, u kojoj postupak vode "sudski savjetnici".

Također, po mišljenju Blokiranih ne smije proći prijedlog da odvjetnici i porezni savjetnici..(..)..imaju pravo na 20 posto od dražbe, a da im "država" na raspolaganje daje još 10 milijuna nagradu iz proračuna, kao i to da će se ubrzani postupak provesti i bez privole "osumnjičenog za dug" ako ovaj ne zaprimi obavijest i ne očituje se.

Blokirani se protive i prijedlogu da  se nastave voditi ovršni postupci i nakon otvaranja ubrzanog stečaja te da povjerenici ulaze u domove i plijene, slobodno bez prisutnosti vlasnika, zamjenom brave na vratima. Protive se i tomu da vjerovnik odlučuje hoće li i u kojem iznosu dopustiti da se uzdržavana obitelj namiri iz stečajne mase, kao i tomu da se, ako osumnjičeni u postupku umre, imovina dijeli vjerovnicima te da se zastara prekida ako vjerovnik "nađe" novu imovinu.

Upozoravaju na činjenicu kako se "za to vrijeme, jedini stan i dalje prodaje na dražbi za iznos duga veći od 20.001 kn, obitelj izbacuje na ulicu i sljedećih 5 godina još plaćaju ovrhu za stan koji više ne posjeduju.

Blokirani tvrde da predložene mjere treba zaustaviti jer radi unapređenja demokracije treba spriječiti da se u Saboru donose zakoni protivni interesima većine hrvatskih građana.Vladine mjere za blokirane: Otpis dugova do 10.000 kuna