Više trupaca za proizvođače

Prvi put trupci koje domaćim drvoprerađivačima prodaju Hrvatske šume trebali bi biti raspodijeljeni po pravednijem ključu. Proizvođači podova, parketa i namještaja imat će zajamčene veće količine te ne bi trebali imati problema s nedostatkom sirovine. Istodobno, stalo bi se na kraj preprodavačima trupaca koji su ih, neprerađene, izvozili po znatno većim cijenama.

Prema novim pravilima, mali drvoprerađivači dobit će 20% više sirovine, proizvođači podova i parketa 50% više. Isto toliko osigurano je i za proizvođače namještaja, koji, uz 50% više sirovine, dobivaju i 25% rabata.

"Proizvođači namještaja imaju jedan dodatni rabat koji ih stimulira da proizvode što više, mislim da će to sigurno rezultirati dodatnom proizvodnjom namještaja", kaže Renato Radić, iz HUP-Udruge drvne industrije.

Hrvatske šume kontrolirat će izdane račune. Neki se više neće moći predstavljati kao proizvođači namještaja ako uglavnom proizvode daske. Iz računa će biti jasno koliko je trupaca prerađeno u namještaj ili parket. 

"Na temelju njihovih izlaznih faktura, da saznamo što oni to proizvode, na taj način ih prisiljavati da što više dodaju vrijednost, da što više prerađuju u Hrvatskoj i na taj način da steknu za neko iduće razdoblje istu ili čak veću količinu prava na kupnju te vrijedne sirovine", kaže Krunoslav Jakupčić, predsjednik uprave Hrvatskih šuma.

Jer, kvalitetne sirovine nema na pretek. Uvođenje reda jedini je način njezina očuvanja, jer šume ne rastu onom brzinom kojom je možemo sjeći.