Metelko-Zgombić: Uspješno sučeljavanje u Bruxellesu - ribari ništa ne očekuju

U Bruxellesu je na stručnoj razini održana usmena rasprava slijedom slovenske pritužbe na Hrvatsku da krši pravo EU-a zbog nepriznavanja arbitražne presude.

Slovenija je sredinom ožujka pokrenula postupak pred Europskom komisijom u skladu s člankom 259. Ugovora o funkcioniranju Europske unije, tvrdeći da Hrvatska, nepriznanjem i neprovedbom arbitražne odluke od 29. lipnja 2017., krši pravo Europske unije. Time je formalno pokrenut postupak u okviru Europske komisije, koji traje tri mjeseca, i u kojem obje strane trebaju razmijeniti pisane podneske i održati usmenu raspravu u Europskoj komisiji.

"Današnje sučeljavanje odvijalo se u ugodnoj atmosferi i bilo je jako uspješno. Bila je to prilika da pred predstavnicima EK, na stručnoj razini razmijenimo stajališta i da Komisija dobije bolji uvid u to što se događa", kazala je nakon saslušanja državna tajnica Andreja Metelko-Zgombić. Dodala je kako su predstavnici EK postavljali pitanja, ali su zamolili hrvatsku i slovensku stranu da ne iznose detalje u javnost. Kazala je kako su u Komisiji jako dobro proučili argumente te naglasila da je sama rasprava pokazala da se radi o graničnom pitanju koje nema veze s povredom europskog prava". "Hrvatska na ovo pitanje gleda kao na stručno pitanje koje treba prestati 'rješavati' političkim izjavama. Žao nam je što je Slovenija krenula prema hrvatskim ribarima i što nije prihvatila kompromisni prijedlog vezan uz granicu. U zaključnom izlaganju smo rekli da će EK najbolje učiniti ne prihvaćajući slovenski zahtjev", kazala je. Metelko-Zgombić. Predstavnici Komisije rekli su kako imaju rok do 18. lipnja za vidjeti što i kako će dalje.

"Zadovoljni smo onim što je hrvatski tim predstavio", rekao je premijer Andrej Plenković komentirajući današnje usmeno izjašnjavanje Hrvatske i Slovenije pred Europskom komisijom o slovenskoj tvrdnji da Hrvatska odbijanjem primjene arbitražne odluke krši europsko pravo. "Prema našem čvrstom stavu", naglasio je premijer, "nema nikakvog govora o kršenju europskog prava". Još je jednom pozvao Sloveniju da se bilateralnim putem riješi to pitanje. Smatra da će posezanje za ovim putem, što se njih tiče, "biti neuspješno"

Erjavec zadovoljan usmenom raspravom o arbitraži pred Europskom komisijom

"Članovi našeg izaslanstva rekli su mi da su zadovoljni i da je Europska komisija vodila sastanak na stručan način, a takva su bila i postavljena pitanja", kazao je slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec u razgovoru za slovensku agenciju STA, komentirajući sastanak održan na inicijativu Slovenije u vezi s njenom tvrdnjom da Hrvatska neprimjenjivanjem arbitražne presude o granici krši europsko pravo.

"Pokazalo se da je pismo koje smo u vezi s tim poslali Komisiji bilo vrlo dobro stručno utemeljeno", kazao je Erjavec. "Naši su predstavnici nastupali stručno, a takvi su bili i njihovi odgovori na pitanja, dok Hrvatska na sastanku nije predstavila nikakve nove argumente", kazao je šef slovenske diplomacije.

Ribari iz Savudrijske vale od današnje rasprave u Bruxellesu ništa ne očekuju, javlja Petra Neuner Geržinić. Svjesni su kako se radi samo o saslušanju dviju strana i ovo vide jednim diplomatskim korakom i pitanjem politike. Za njih se ništa nije promijenilo otkad je Slovenija krenula s implementacijom arbitražne odluke u protekla četiri mjeseca. Ako izlaze na more, idu do sredine vale u pratnji hrvatske policije, a kazne im svakodnevno stižu.
Podsjetimo, Hrvatska je 17. travnja poslala pisano očitovanje Europskoj komisiji u kojemu je iznijela argumente na pritužbe Slovenije i zaključila da ne krši pravo EU-a. Prema članku 259 Komisija, može, ali i ne mora dati svoje mišljenje o izneseno predmetu. Nakon što je dotičnim državama pružena prilika da se usmeno i pisano očituju o svom predmetu i primjedbama druge strane, Komisija daje obrazloženo mišljenje. Slovenija je već najavila da će, ako Komisija ne preuzme slučaj, sama ići na Sud EU-a i tužiti Hrvatsku.

Međutim, predsjednik Suda Europske unije Koen Lenaerts nedavno je izrazio sumnju u pravni put koji je izabrala Slovenija, nakon što je u pismu Europskoj komisiji najavila tužbu protiv Hrvatske vezano uz arbitražu, te rekao kako bi bilo najbolje da obje zemlje sporazumno slučaj iznesu pred sud EU-a.