Dio dobavljača Agrokora nezadovoljan, hoće li uspjeti nagodba?

Udruga dobavljača Agrokora podržala je svoju predstavnicu u Privremenom vjerovničkom vijeću Maricu Vidaković oko podneska za ispitivanje zakonitosti sporazuma između Zagreba i izvanredne uprave koncerna oko naplate starog i graničnog duga Zagreba od Tiska odnosno Agrokora, a potpredsjednik Atlantic grupe za financije Zoran Stanković nada se da će, bez obzira na zadnje sudske odluke oko sastava vjerovničkog vijeća, nagodba biti sklopljena.

Po riječima Stankovića, na sastanku dobavljača dana je jednoglasna podrška Vidaković oko podneska po pitanju ispitivanja zakonitosti sporazuma koje su grad Zagreb i izvanredni povjerenik Fabris Peruško postigli po pitanju naplate starog i graničnog duga grada Zagreba od Tiska i Agrokora. Prošloga tjedna, naime, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i izvanredni povjerenik za Agrokor Fabris Peruško izvijestili su da je postignut sporazum o nastavku suradnje Grada Zagreba, Tiska i Agrokora.

Peruško je tada naglasio da taj sporazum ni na koji način ne utječe na sve dosadašnje dogovore koje su postigli s ključnim sudionicima u postizanju nagodbe o Agrokoru te da Zagrebački holding neće dobiti više tražbina nego drugi dobavljači. Na upit novinara, kazao je da se samo može nadati da će se nagodba postići u zakonskom roku, tj. do 10. srpnja.

Sud ukinuo odluku o angažiranju dodatnih savjetnika u Agrokoru

Po riječima Marice Vidaković, prokuristice Kraša i članice vjerovničkog vijeća ispred velikih dobavljača, udruga dobavljača Agrokora sastala se prije svega zbog formalnih zadaća koje stoje pred udrugom, neposredno pred zadnji krug samog nacrta nagodbe. "Znači, negdje od 7. svibnja nadalje je završno i finalno pregovaranje i tu smo na udruzi dogovorili kako ćemo strateški nastupati i što trebamo poduzeti. Na proširenoj koordinaciji dobavljača prošli smo nekoliko tema, jedna od njih je što smo do sada u nagodbi postigli, drugo je bilo pitanje plaćanja starog duga, odnosno eventualnih najnovijih situacija oko sporazuma Grada Zagreba i Agrokora i treće, razgovarali smo što je to faza tri, odnosno što se događa oko nagodbe oko isplate graničnog duga", istaknula je.

Na upit je li nagodba zaista ugrožena, odnosno ima li vremena za formiranje Stalnog vjerovničkog vijeća i postizanja nagodbe, Vidaković je kazala da se to pitanje mora uputiti sutkinji u procesu. "Ona  je ta koja izdaje rješenje, koja ukoliko ne bude zakonskih mogućnosti zapravo imenuje (članove vjerovničkog vijeća), a prema interesnim skupinama", navela je.

Iz Francka su u srijedu upozorili da se vjerovničko vijeće vjerovatno neće moći formirati do krajnjeg roka za postizanje nagodbe u Agrokoru, tj. do 10. srpnja, a nakon što je Visoki trgovački sud (VTS) usvojio žalbe 10 domaćih i stranih vjerovnika te ukinuo rješenje o osnivanju vjerovničkog vijeća koncerna na temelju razvrstavanja vjerovnika u pet skupina. Visoki trgovački sud Republike Hrvatske (VTS) rješenjem od 5. travnja, a objavljenim 27. travnja, prihvatio je žalbe Francka i ostalih devet domaćih i stranih vjerovnika te ukinuo rješenje Trgovačkog suda u Zagrebu od 26. siječnja o osnivanju vjerovničkog vijeća na temelju razvrstavanja vjerovnika u pet skupina, izvijestili su iz Francka.