Sud ukinuo odluku o angažiranju dodatnih savjetnika u Agrokoru

Trgovački sud u Zagrebu ukinuo je odluku privremenog vjerovničkog vijeća o angažiranju dodatnih financijskih i pravnih savjetnika za vijeće, a koje bi plaćao Agrokor, te uputio izvanrednog povjerenika da po toj odluci ne zaključuje ugovore i ne vrši isplate.

Sutkinja zagrebačkog Trgovačkog suda Nevenka Siladi Ristić rješenjem je ukinula odluku privremenog vjerovničkog vijeća, donesenu na 18. sjednici održanoj 13. travnja, a kojom je "privremeno vjerovničko vijeće predložilo izvanrednom povjereniku, pored postojećih savjetnika izabranih od strane izvanrednog povjerenika, angažman dodatnih financijskih i pravnih savjetnika, inozemnih i domaćih, koji bi na trošak redovnog poslovanja u postupku izvanredne uprave, pružali usluge savjetovanja članovima vjerovničkog vijeća, polagali račun vjerovničkom vijeću i odgovarali vjerovničkom vijeću".

Tom je odlukom privremeno vjerovničko vijeće ujedno ovlastilo izvanrednog povjerenika da s novopredloženim savjetnicima dogovori financijske i druge uvjete njihovog angažmana i sklopi odgovarajuće ugovore, a Sud zaključkom daje uputu izvanrednom povjereniku da, do dana pravomoćnosti rješenja, "ne zaključuje ugovore i ne vrši isplate po navedenoj odluci privremenog vjerovničkog vijeća". 

Trgovački sud smatra da privremeno vjerovničko vijeće nije imalo zakonskih ovlasti donijeti odluku o angažmanu dodatnih savjetnika, odnosno da takvu ovlast tom vijeću nije dao niti propisao Zakon o izvanrednoj upravi, a Stečajni zakon, koji se u postupku izvanredne uprave primjenjuje na odgovarajući način, takovu ovlast zabranjuje.

Sud u obrazloženju uz ostalo navodi i kako ne proizlazi ovlast privremenog vjerovničkog vijeća za odlučivanjem o savjetnicima koji bi se plaćali iz redovnog poslovanja Agrokora. Ako članovi privremenog vjerovničkog vijeća zatrebaju takove usluge, one ne mogu ići na trošak Agrokora, tj. na trošak redovnog poslovanja, ističe Sud, podsjećajući i da su se neki članovi privremenog vjerovničkog vijeća na sjednici sredinom siječnja protivili angažmanu tih savjetnika.