Austrija smanjuje dječje doplatke za djecu stranaca koja žive u inozemstvu

Koalicijska vlada konzervativaca i ekstremne desnice na vlasti u Austriji predstavila je nacrt reforme kojom se smanjuje doplatak za dio djece koja žive u inozemstvu, a roditelji im rade u Austriji, čime će osobito biti pogođeni radnici iz istočnoeuropskih zemalja na radu u toj zemlji.

Ta mjera dio je programa koalicije pod vodstvom kancelara Sebastiana Kurza. On je ocijenio, u nedavnom intervjuu, da je to "apsolutno potrebno jer Austrija prebacuje stotine milijuna eura dječjeg doplatka u inozemstvo, što nije pravedno jer su troškovi života u Rumunjskoj i u drugim zemljama ipak nešto niži od onih u Austriji".

Konkretno, po odluci odobrenoj jučer na vladi, visina doplatka za djecu koja žive u drugim zemljama EU-a bit će prilagođena troškovima života one zemlje u kojoj žive. Ta mjera trebala bi biti izglasana u parlamentu ove godine a stupiti na snagu 2019.
Primjerice, po ministarstvu obitelji, doplatak za malo dijete koje živi u Mađarskoj a roditelji mu rade u Austriji bit će smanjen sa 174 eura koliko je sada, na 93 eura.

Vlade nekih zemalja prosvjedovale su protiv nove reforme kojom Austrija ima namjeru uštediti 100 milijuna eura godišnje.