Europska komisija očekuje rast hrvatskog BDP-a od 2,8%

Europska komisija očekuje rast hrvatskog gospodarstva u ovoj godini od 2,8%, koliko je procjenjivala i prije tri mjeseca, pri čemu će mu pomoći rast osobne potrošnje i investicija, dok Agrokor i dalje predstavlja rizik. U proljetnim prognozama Komisija procjenjuje i da bi rast hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2019. mogao dodatno usporiti na 2,7%.

Gospodarska aktivnost izgubila je ponešto na zamahu potkraj prošle godine, pritisnuvši i dalje pozitivne procjene rasta za 2018. i 2019. Rast investicija dat će potporu tempu rasta, dok osobna potrošnja ostaje robusna, ističe se u izvješću EK.

Premijer Andrej Plenković ocijenio je kako je dobro što se te procjene Komisije u cijelosti podudaraju s prognozama Vlade i Ministarstva financija. "Komisija vidi da smo napravili značajna iskorake kada je riječ o fiskalnoj disciplini i kada je riječ o kontinuitetu rasta. Kada je riječ o smanjivanju javnog duga, oni su čak i optimističniji od nas u smislu brzine smanjivanja javnog duga, a to su ujedno i ispunjavanje kriterija za uvođenje eura, što je jedan od naših ciljeva", rekao je Plenković odgovarajući na upite novinara u Otočcu, gdje je bio na svečanoj sjednici Skupštine Hrvatske vatrogasne zajednice.
"To je stopa rasta koja je u ovom trenutku realna, ona je na temelju stvarnih pokazatelja, ali svi skupa trebamo stremiti i težiti tomu da te stope rasta u Hrvatskoj budu više, koji će generirati zdrava radna mjesta, nova radna mjesta te povećanje životnog standarda građana", komentirao je ekonomske prognoze Europske komisije ministar financija Zdravko Marić.

Hrvatsko gospodarstvo poraslo je u četvrtom tromjesečju prošle godine za 2,0% na godišnjoj razini, što je znatno sporije u odnosu na 3,3-postotni rast u prethodnom kvartalu, a to je ujedno bio i najsporiji rast od drugog tromjesečja 2015. Nakon tri solidna tromjesečja posljednje tromjesečje 2017. bilo je pritisnuto znatnijim padom povlačenja sredstava iz investicijskih fondova EU-a, posebice u javnom sektoru. Zajedno s utjecajem krize u Agrokoru, to je rezultiralo usporavanjem rasta investicija u 2017. i sporijim nego što se očekivalo rastom BDP-a od 2,8%, navodi se u prognozama Komisije.

Rast od 2,8% u prošloj godini bio je sporiji u odnosu na 3,2-postotni rast godinu dana prije i manji od očekivanja većine analitičara, pa i Komisije koja je očekivala rast od 3,2%. Općenito, stopa rasta vjerojatno je dosegnula vrhunac i očekuje se da će se blago usporiti u idućem razdoblju, navodi Komisija. No ističe da hrvatsko gospodarstvo ostaje na putu da u 2019. dosegne razine od prije krize. Snažan rast zaposlenosti pomaže održavanju stope nezaposlenosti na putanji brzog pada, navodi u izvješću Komisija, koja procjenjuje da će u ovoj godini stopa nezaposlenosti pasti s lanjskih 11,1 na 9,6, a u idućoj godini na 8,5%.

Plenković: RH spremna uplaćivati više i profitirat će od EU

Komisija procjenjuje i da će i u ovoj godini, kao i lani, Hrvatska zabilježiti višak opće države, i to u visini od 0,7% BDP-a, što bi trebalo voditi daljnjem smanjivanju udjela javnog duga u BDP-u. Nakon što je lani taj udjel pao na 78% BDP-a, u ovoj bi godini, procjenjuje Komisija, mogao pasti na 73,7%, a u idućoj godini na 69,7%.

Što se tiče rizika u vezi s tim prognozama, oni proizlaze iz rezultata nagodbe Agrokorovih kreditora, koju tek treba postići, navodi se u procjenama. Uspješan ishod pregovora mogao bi utjecati na povećanje proizvodnje i investicije grupe i njezinih dobavljača, dok bi neuspjeh u postizanju konačne nagodbe mogao rezultirati financijskim i operativnim poremećajima, ocjenjuje Komisija.