Izvanredna uprava Agrokora: Postizanje nagodbe nije upitno

Izvanredna uprava Agrokora će u idućih nekoliko dana zagrebačkom Trgovačkom sudu ponovno predložiti broj članova vjerovničkog vijeća i razvrstavanje u skupine, odgovorili su iz Agrokora, u kojem neutemeljenim smatraju interpretacije nekih vjerovnika da nagodbu neće biti moguće postići u zakonom propisanom roku, odnosno do 10. srpnja.

"Interpretacije nekih vjerovnika prema kojima nagodbu među vjerovnicima Agrokora neće biti moguće postići u zakonom propisanom roku nisu utemeljene u činjenicama", kažu u Agrokoru. Visoki trgovački sud prošli je tjedan ukinuo rješenje zagrebačkog Trgovačkog suda kojim je bilo određeno da će vjerovničko vijeće Agrokora imati pet članova te su za to vjerovnici bili svrstani u posebne skupine. Predmet je vratio prvostupanjskom sudu na ponovni postupak.

U Agrokoru smatraju da je tim rješenjem Visoki trgovački sud izrazio mišljenje da obrazloženje nije dovoljno jasno određeno. "Zato ćemo u idućih nekoliko dana Trgovačkom sudu ponovo predložiti broj članova vjerovničkog vijeća i razvrstavanje vjerovnika u skupine te još jasnije obrazložiti takav prijedlog", najavljuju iz Agrokora. Ističu i kako vjerovničko vijeće može biti osnovano čim vjerovnici u svakoj od skupina izaberu svoje predstavnike i za to nemaju propisani najkraći rok.

"Kako je formiranje stalnog vijeća u interesu samih vjerovnika, očekujemo da će svoje predstavnike izabrati brzo. To bi bilo dobro zbog procesa, no ako do toga i ne dođe i dalje nema prepreka za postizanje nagodbe jer Zakon o postupku izvanredne uprave u članku 31. jasno kaže da Privremeno vjerovničko vijeće ima iste ovlasti, prava i obveze kao i stalno vjerovničko vijeće i obavlja funkciju stalnog vijeća do formiranja istog. Dakle, bilo kakvo odricanje tih prava Privremenom vjerovničkom vijeću nema zakonsko utemeljenje, kao što nema argumenata za tvrdnje Francka da nagodba zbog rješenja Visokog trgovačkog suda ne može biti postignuta u zakonom propisanom roku. Načelni sporazum vjerovnika postignut 10. travnja ove godine ima podršku većine vjerovnika koja je potrebna za postizanje nagodbe i dok je to tako, postizanje nagodbe nije upitno", ističe izvanredna uprava Agrokora.

"Proces ide svojim tijekom, u njemu je puno zainteresiranih strana i suprotstavljenih interesa, a Sud u njemu ima vrlo aktivnu ulogu te kako se približava nagodba i sve više posla. Svi ovi događaji su očekivani, pogotovo pred konačno postizanje nagodbe vjerovnika u iznimno složenim procesima kao što je postupak izvanredne uprave", zaključuje se u odgovoru izvanredne uprave.


Ministrica Dalić vjeruje da se otvorena pitanja mogu riješiti u roku određenom za postizanje nagodbe

"Početkom travnja vjerovnici Agrokora postigli su načelni sporazum o svim najbitnijim pitanjima. Mislim da je to najbitnije - da postoji dogovor i suglasnost vjerovnika o bitnim pitanjima nagodbe. Naravno, u ovako složenom procesu logično je i očekivano da se događaju i određeni problemi. Međutim, vjerujem da se sva ta pitanja mogu riješiti u roku koji je određen za postizanje nagodbe. Očekujem da izvanredna uprava nastavi dalje raditi sa svim angažiranima u Agrokoru, sa savjetnicima i vjerovnicima na postizanju pravnog teksta nagodbe i na adresiranju pitanja koja su se pojavila posljednjih dana", kazala je Dalić na upite novinara je li s obzirom na najnovija događaja nagodba u Agrokoru upitna. Potpredsjednica Vlade smatra i da nema prepreka da vjerovnici vrlo brzo među sobom izaberu svoje predstavnike u stalno vjerovničko vijeće. "Privremeno vjerovničko vijeće imenovao je sud na početku procesa izvanredne uprave sukladno zakonu, a koji je odredio da se to vijeće imenuje temeljem zatečenog stanja u poslovnim knjigama. Stalno vjerovničko vijeće je vijeće u kojemu treba odrediti skupine vjerovnika i zatim sami vjerovnici trebaju izabrati svoje predstavnike. Stoga ne postoji, barem po meni, niti jedna prepreka da vjerovnici vrlo brzo sami između sebe ne izaberu svoje predstavnike u stalnom vjerovničkom vijeću. Ono što je važno, po zakonu, privremeno vjerovničko vijeće ima sva prava i obveze stalnog vjerovničkog vijeća", kazala je Dalić. 

Sud traži od izvanrednog povjerenika da obustavi plaćanja Tiska prema ZET-u