Krstulović Opara na sjednici Vlade: Ove odluke su prekretnica u razvoju juga Dalmacije

Vlada je na sjednici u Splitu usvojila zaključke kojima se podupire realizacija tri infrastrukturna projekta čija je procijenjena vrijednost gotovo tri milijarde kuna. Pokrenut će se aktivnosti na uvrštavanju tih projekata na listu strateških investicijskih projekata, kazao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Vlada podupire realizaciju projekta povezivanja brzom prigradskom željeznicom kolodvora u trajektnoj luci Split sa zračnom lukom Split te izgradnju novog prometnog čvora za novi glavni kolodvor na splitskom području. Procijenjena vrijednost tog projekta je oko 1,1 milijardi kuna, rekao je Butković.

Vlada podupire realizaciju projekta nove multimodalne platforme Splitske aglomeracije Solin-Stobreč-Dugi Rat-Omiš, kojom bi se riješio problem nedostatka zaobilaznice na splitskom području. Procijenjena vrijednost tog projekta je oko 2 milijarde kuna.

Vlada podržava i izgradnju nove pristupne i izlazne ceste iz Trajektne luke Split te projekt Novi ulaz u Split-čvor Vučevica na A1 cesti-tunel Kozjak-čvor na DC8 (državnoj cesti)- Trajektna luka. Procjenjuje se da je vrijednost tog projekta 81 milijun kuna.

Prihvaćen je zaključak kojim se prostor bivše vojarne Dračevac dodjeljuje Splitu radi izgradnje tehnološkog centra, a dio područja Dračevca vraća se splitsko-makarskoj nadbiskupiji radi izgradnje katoličkog odgojnog centra, rekao je ministar državne imovine Goran Marić.

Vlada je odlučila darivati oko 196.000 m2 na padinama Mosora na predjelu Korešnice radi izgradnje stanova za hrvatske branitelje i stradalnike, te za potrebe stanova akademske zajednice. Marić je rekao da je procijenjena vrijednost tog zemljišta oko 49 milijuna kuna.

Odlukom Vlade Splitu je darovano i 1660 garažnih mjesta na četiri lokacije u gradu, a procijenjena vrijednost tih mjesta iznosi oko 104 milijuna kuna.

Prihvaćen je i zaključak po kojem se zarada "hotela za samce" u Vukovarskoj ulici daruje Gradu Splitu.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture zadužuje se da osigura izradu studije izvodivosti projekta poboljšanja prometne povezanosti otoka Hvara: Poljice-Sućuraj-Drvenik-čvor Ravča, te izradu mogućih modela financiranja toga projekta, čija je procijenjena vrijednost 770 milijuna kuna.

Vlada je prihvatila i zaključak kojim se podupire realizacija projekta izgradnje spojnih cesta čvor Zagvozd-granica BiH i Dicmo-obilaznica (Križice)-Krivodol kod Sinja. Butković je kazao kako je procijenjena vrijednost tog projekta 230 milijuna kuna.

Također se podupire realizacija projekta rekonstrukcije ceste Supetar-Pučišće-Povlja-Sumartin na otoku Braču, a cjelokupna vrijednost tog projekta se procjenjuje na oko 300 milijuna kuna.

Prihvaćen je i zaključak da će Vlada u roku 30 dana imenovati radnu skupinu za analizu projekta "Spaladium centra" u Splitu.

Također je podržana sanacija odlagališta Karepovac, a ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić objasnio je kako je cjelokupna vrijednost sanacije 187 milijuna kuna, a prva faza, koja je u tijeku, stoji 68 milijuna kuna.

Vlada podržava izgradnju Centra za gospodarenje otpadom Lećevica, čija je vrijednost, po riječima ministra Ćorića, 592 milijuna kuna.



Krstulović Opara: Ove odluke su prekretnica u razvoju juga Dalmacije

Na početku 94. sjednice Vlade u Splitu premijer Andrej Plenković zahvalio je domaćinu, gradonačelniku Andri Krstuloviću Opari i županu Blaženku Bobanu na mogućnosti da se ova sjednica Vlade održi u gradu uoči velikog blagdana sv. Dujma. Podsjetio je da je ovo, nakon Vukovara, Knina, Osijeka i Siska, peta sjednica Vlade izvan Zagreba. Ova politika je nova politika kvalitetno pripremljenih sjednica i ispravan način da damo konkretan doprinos ravnomjernom regionalnom razvoju Hrvatske, istaknuo je premijer.

Ovo je točka preokreta. Ovo je prekretnica koja će biti motor razvoja cijele južne Dalmacije. Vjerujem da ćemo do 2020. razviti ovaj prostor do te mjere da će biti važan čimbenik u donošenju odluka ne samo za Hrvatsku, već i za cijelu europsku zajednicu, istaknuo je gradonačelnik Krstulović Opara.