Cerar kaže da Slovenija ne odustaje od primjene arbitraže

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je da Slovenija neće popuštati u stajalištu da Hrvatska neprovedbom arbitražne odluke krši međunarodno i europsko pravo i da je zadovoljan usmenom raspravom pred Europskom komisijom.

Slovenija ima jake argumente da je arbitražna odluka validna i obvezujuća, da ju je potrebno provesti, te da Hrvatska koja je ne želi provesti krši ne samo međunarodno nego i europsko pravo, kazao je Cerar u Kopru gdje je sa svojom strankom sudjelovao u raspravi o skorašnjem referendumu o željezničkoj pruzi Koper-Divača.

U tom stajalištu nećemo popustiti, sada je na potezu Europska komisija, a mi u pravnom postupku idemo do kraja. Pravičnost i međunarodno pravo, pa i pravo Europske unije na našoj su strani, zato moramo na tome inzistirati bez popuštanja, kazao je Cerar. Dodao je da se to neće promijeniti i da pitanje arbitraže neće koristiti u predstojećoj kampanji pred parlamentarne izbore 3. lipnja.

Što se tiče njegova odnosa s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem i njegovim ocjenama o slovenskim stajalištima glede arbitraže, te mogućnosti dijaloga, Cerar je kazao da je s njim u dobrim odnosima kao i sa svim čelnicima država EU-a.