Nezaposlenih u Hrvatskoj najmanje u posljednjih 16 godina

Na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje broj nezaposlenih pao je na 158 tisuća, što je najmanje u posljednjih 16 godina. Istodobno, raste broj slobodnih radnih mjesta te je dosegnuo dvadeset četiri tisuće. Nezaposlenost pada zbog velike potražnje za sezonskim radnicima, odlaska mladih u inozemstvo te sve više nezaposlenih koji se zbog različitih razloga ne prijavljuju, odnosno odlaze sa Zavoda za zapošljavanje.

Hrvatska je u ožujku zabilježila najveći pad nezaposlenosti među zemljama Europske unije. Broj nezaposlenih trenutačno je manji od 159 tisuća. "Isto tako veseli da imamo treću stopu rasta zaposlenosti u EU od prošle godine koja iznosi 3,8 posto. Imamo 60 posto više zaposlenih krajem 2017. nego godinu dana ranije", kazao je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić.

Uobičajeno u ovo doba godine raste sezonsko zapošljavanje, no i solidan gospodarski rast razlog je pada broja nezaposlenih. No, stručnjaci tvrde da je do djelomičnog smanjivanja radne snage došlo i zbog emigracije dijela ljudi koji su nakon ulaska u EU potražili posao u zemljama unije. 

Problem našeg tržišta rada je i vrlo mali udio radno aktivnog stanovništva. Sa samo 52 posto u ukupnoj populaciji, na dnu smo europske ljestvice. Uz to, veliki je problem rast broja umirovljenika te zaposlenih u javnom sektoru.