Orban prijeti vetom na proračun EU-a

Mađarski premijer Viktor Orban upozorio je da se Budimpešta neće ustručavati staviti veto na prijedlog proračuna Europske unije za razdoblje poslije Brexita, u kojem se povezuje dobivanje sredstava iz EU fondova s poštivanjem vladavine prava.

Za to je nužna jednoglasna odluka, pa se Mađari ne moraju brinuti, rekao je  Orban u razgovoru za javnu mađarsku radio postaju. Dok Mađari ne daju zeleno svjetlo, neće biti proračuna.

U prijedlogu proračuna EU-a za razdoblje od 2021. do 2027. godine, Europska komisija predložila je da se isplata sredstava iz fondova Europske unije država članicama poveže s poštivanjem vladavine prava.

Budimpeštu, kao i Varšavu, Bruxelles je više puta kritizirao zbog odluka za koje je ocijenio da narušavaju demokratske standarde. Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto taj prijedlog nazvao ucjenom temeljenom na subjektivnim kriterijima.

Orban, koji je na vlasti od 2010., izjavio je kako se Mađarska ne treba bojati ocjena o poštivanju vladavine prava te je podsjetio da je 2013. godine EU potvrdio da se pravo u Mađarskoj poštuje. Možemo biti mirni, rekao je mađarski premijer. Obećao je da neće popuštati u vezi s migracijskom politikom, koju je stavio u središte njegove politike. Neću podržati Europski proračun koji bi uzeo poljoprivrednicima, istraživanjima i razvoju kako bi dao zemljama koje migrante puštaju ući, upozorio je. Za migrante ne treba dati niti jedan cent, istaknuo je 54-godišnji mađarski čelnik koji ima otvoreno neprijateljski stav prema muslimanskoj imigraciji u Europu.

Mađarska, koja je član EU-a od 2004.,  jedna je od glavnih korisnica europskih fondova.