U Imunološkom prodali zadnje doze protuotrova, a proizvodnje nema

Zagrebačka Gradska skupština poduprla je partnerstvo Grada i države u spašavanju Imunološkog zavoda, pa se nakon potpisivanja ugovora čekaju prvi konkretni koraci. Proizvodnja u Zavodu stoji već pet godina, a moguće ju je pokrenuti tek za godinu dana.

Čak 110 milijuna kuna iznosi financijska injekcija koju Imunološkom zavodu daje grad Zagreb. U prvoj fazi uplaćeno je 50 milijuna kuna, a još 60 milijuna stiže do kraja godine. S tim bi iznosom Imunološki trebao ponovno, kako se kaže, stati na noge.

Rješenje se u Imunološkom čeka godinama, a problema je mnogo. Prije 5 godina izgubili su dozvole za proizvodnju, ali ne i volju za njezino ponovno pokretanje.

U pogonu u Brezju samo čekaju zeleno svjetlo za proizvodnju. U terarijima je 61 poskok, suhi otrov poskoka jantarno žute boje spreman je za proizvodnju, no do gotovog proizvoda kakav je nekad imao Imunološki zavod potrebne su proizvodne dozvole.

U međuvremenu prodali su i posljednjih 500 doza seruma koji se koristi kod ugriza čak pet vrsta zmija otrovnica. Proizvoda kojeg na zalihama više nema ni za lijek. Tako da umjesto da izvozimo, mi uvozimo višestruko skuplje i manje kvalitetne zmijske antiserume.