Speleolozi iz jame Bebina kakica izvukli tri kubika otpada

U sklopu nacionalne inicijative Čisto podzemlje speleolozi su kasno sinoć završili akciju čišćenja krške jame u selu Špehari, općina Bosiljevo, iz koje su, radeći na dubini od 35 metara, izvukli oko tri kubika otpada, priopćili su organizatori akcije.

Akciju je organizirao Zagrebački speleološki savez u sklopu nacionalne inicijative Čisto podzemlje uz pomoć karlovačke Javne ustanove Natura viva te istarskih speleologa. Upozoravaju da je otpad bačen u krške jame velika opasnost za podzemne vodonosnike, a oni su, ističu, glavni izvor pitke vode za veći dio Hrvatske.

Iz dubine krške jame Bebina kakica s pomoću užeta i dizalice speleolozi su satima izvlačili otpad na dubini od 35 metara. Ukupno su izvukli oko tri kubika različitog komunalnog otpada: dječje pelene, bicikle, motore, madrace, plastiku, odjeću te drugi sitni kućanski otpad.
Otpad su lokalni vatrogasci i šumari traktorom odvezli iz šume do kontejnera koji je lokalno komunalno poduzeće postavilo u tu svrhu. U selu Špehari nije organiziran odvoz smeća pa ga stanovnici bacaju u jame kojih je napretek.

U posljednjih nekoliko godina speleolozi su očistili tri jame samo na tom području. Nakon čišćenja u jednoj od njih otkriveni su podzemni kanali prepuni prekrasnih ukrasa i znatnih zaliha podzemne vode. Spelološka inicijativa Čisto podzemlje nastoji popularizirati problem otpada u špiljama i jamama - dosad ih je na području Hrvatske registrirano oko 700, stoji u priopćenju.