Maras najavio ostavku na mjestu potpredsjednika Kluba zastupnika

Potpredsjednik Kluba zastupnika SDP-a u Hrvatskom saboru Gordan Maras poslao je e-mail stranačkom vodstvu i članovima u kojem je najavio da će podnijeti ostavku na tu funkciju zbog neslaganja s duboko nedemokratskom logikom koja dobiva postor u SDP-u.

Maras
je nezadovoljan amandmanom Arsena Bauka na pravila o unutarstranačkim izborima koji je jučer usvojio Glavni odbor stranke, a po kojem se na čelne dužnosti ne bi mogli kandidirati dužnosnici koji se nisu odazvali na 50% sjednica tijela na koje su pozivani.

Obavještavam vas da sam predsjednika SDP-a obavijestio da podnosim ostavku na mjesto potpredsjednika Kluba zastupnika SDP-a. Do sada nisam bio u ovakvoj situaciji, ali ne vidim drugog izbora nego da ovako pokažem da se ne slažem s duboko nedemokratskom logikom koja, na žalost, dobiva prostor u našoj stranci, sada pogotovo tijekom unutarstranačkih izbora, stoji u Marasovu e-mailu stranačkom vodstvu i kolegama.

Komadina: Baukov amandman je politički neispravan
Na konferenciji za novinare potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina izjavio je da je Baukov amandman politički neispravan, da će svi dobiti ispričnice za ranije nedolaske i svi se mogu normalno kandidirati. Kazao je da iza tog amandmana nije stalo Predsjedništvo stranke, da je osobno i u ime Predsjedništva na Glavnom odboru bio protiv njega i misli da je to greška te očekuje da će o tome ponovno raspravljati Predsjedništvo stranke.

Smatram da je učinjena greška. Pravila za koja se ja zalažem su pravila demokracije, širenja, uključivanja, a ne isključivanja, rekao je Komadina.
Maras: Motivi Baukova prijedloga nisu plemeniti

Maras
je potom istaknuo da je sve kulminiralo zbog Baukova prijedloga amandmana. Motivi njegovog prijedloga nisu plemeniti i okrenuti budućnosti i s njima se ne slažem te se ne mogu ponašati kao da se ništa nije dogodilo. Ne znam je li normalno da to baš samo meni smeta, koji se odazivam na sve sastanke od ogranka do Glavnog odbora i koji se dvadeset i jednu godinu nikada nisam štedio za stranku, ističe Maras.

Dodaje kako se u budućnosti namjerava više baviti SDP-om Zagreba, ako članice i članovi pokažu da im je više stalo do rada s mogućim uspjehom nego do klijentelizma bez ikakvih rezultata kakav im se nudi. Nije htio dodatno pojašnjavati razloge ostavke, samo je istaknuo da je ona u fazi podnošenja.

Bauk: U SDP-u postoje jednaki i jednakiji

Bauk
je u izjavi za Hinu kazao kako mu je drago da je Glavni odbor zauzeo stajalište da je neprihvatljivo bojkotirati sastanke stranačkih tijela. Nadam se da će to potaknuti istaknute članove na veću participaciju u radu na terenu jer je to očito smetalo i članovima Glavnog odbora. Ta je odredba već postojala u prijedlogu pravila i odnosila se na članove tijela stranke i nije bio nijedan prijedlog da se to ukine. Ispalo bi da ono što vrijedi za jedne ne vrijedi za druge, a to nije nimalo socijaldemokratski, odgovorio je Bauk na kritike.

Malo me čudi da odredba koja vrijedi za obične članove nije izazvala nikakvu raspravu, a kad se to proširi na tzv. funkcionere, onda se odjednom sve uzburka. Reklo bi se da postoje jednaki i jednakiji, smatra Bauk.

Grbin: Svega se moglo vidjeti u SDP-u, ali ovo nisam očekivao

Peđa Grbin u svom postu na facebooku napisao je među ostalim da se svega moglo vidjeti u SDP-u u proteklih godinu i pol. Ali da ću doživjeti da kolega (Arsen Bauk) predloži amandman samo da bi eliminirao drugog kolegu (Ranko Ostojić) iz izbornog procesa, to nisam očekivao. I onda se nakon svega toga što sami sebi radimo čudom čudimo što nas Živi zid pretiče...
Peđa Grbin