Opći izbori u BiH raspisani za 7. listopada

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine (SIP) u utorak je donijelo odluku o raspisivanju općih izbora koji će se održati 7. listopada.

Riječ je o trinaestim poratnim izborima u BiH, a birat će se članovi Predsjedništva BiH, zastupnici u Zastupničkom domu državnog parlamenta, zastupnici u Zastupničkom domu Federacije BiH te u Narodnoj skupštini Repubike Srpske, predsjednik i dva potpredsjednika tog entiteta te zastupnici u skupštinama deset županija u Federaciji BiH.

Prema podacima SIP-a, u ovom trenutku u BiH je registrirano približno 3,3 milijuna birača, a procjena je kako će provedba izbora stajati 8,5 milijuna konvertibilnih maraka (oko 4,3 milijuna eura). Dio tih sredstava osigurali su OESS i Vijeće Europe.

Do 24. srpnja krajnji je rok za registraciju birača iz inozemstva koji žele iskoristiti svoje biračko pravo i glasovati poštom.

Jedina tehnička izmjena koju je SIP uveo ove godine je da će se zaokruživanje naziva stranaka i kandidata na glasačkim mjestima obavljati plavim kemijskim olovkama, a po zatvaranju biračkih mjesta svi upisi će se obavljati crvenim kemijskim olovkama. "Na taj način pokušavamo spriječiti manipulacije i 'dopisivanja' glasačkih listića, čega je bilo ranije", objasnila je predsjednica SIP-a Irena Hadžiabdić.

Izborna kampanja službeno počinje 7. rujna i trajat će do 6. listopada. Na izborima provedenim 2014. godine za nešto više od 500 izbornih pozicija natjecalo se čak 7748 kandidata.

Izbori su raspisani unatoč činjenici da su neke od odredbi aktualnog izbornog zakona stavljene izvan snage odlukom Ustavnog suda BiH, koji je još 2016. godine ocijenio da tadašnja rješenja kojima je definiran način neizravnog biranja zastupnika u Dom naroda parlamenta Federacije BiH nisu u skladu s Ustavom.

U Hrvatskom narodnom saboru Bosne i Hercegovine kažu da se zalažu za provedbu odluke Ustavnog suda vezano za izmjenu izbornog zakonodavstva.

"To znači da se omogući kroz promjenu izbornog zakona legitimno predstavljanje svakog od tri konstitutivna naroda u Domu naroda BiH, i drugi dio odluke ustavnog suda koja oslikava duh te odluke da se legitimitet narodnog predstavljanja omogući na svim administrativnim političkim razinama, što uključuje i Predsjendištvo Bosne i Hercegovine", izjavio je Božo Ljubić, predsjednik Glavnog odbora Hrvatskog narodnog sabora BiH.