Čeka se Trumpova odluka o sporazumu s Iranom

Svijet iščekuje odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa o nuklearnom sporazumu s Iranom. Riječ je o jednom od najvažnijih pitanja vanjske politike u njegovu mandatu.

Iranski veleposlanik ekskluzivno za HRT

U svom stilu, najavu odluke nekoliko dana prije isteka roka Trump je objavio na Twitteru. Trenutak istine koji iščekuje cijeli svijet je u 20 sati po našem vremenu.

Iran se priprema na loš ishod. Iranski predsjednik Hasan Rohani komentirao je kako se izvanredne situacije mogu pojaviti u bilo koje vrijeme. "Moguće je", rekao je, "da određena osoba dođe do moći u nekoj državi i tako stvori izvanredne okolnosti". Takve stvari događaju se, ali mi ćemo savladati i to", poručio je.

Sve do sada govori u prilog tomu da će se Trump povući iz sporazuma koji je postignut u vrijeme Baracka Obame, prije tri godine. Robertu Malleyju, bivšem američkom pregovaraču s Iranom čini se, i prema onome što čuje od Europljana, ali i SAD-u, da se Trump želi povući iz sporazuma, "ne zato što nije zadovoljan njegovom supstancijom, nego zato što je to Obamino naslijeđe".

"Teško da se neće povući iz sporazuma, nakon svega što je do sada rekao i nakon što su svi pokušaji da ga se razuvjeri propali. Ali Trumpovo drugo ime je Nepredvidivi i... Tko zna? Ali kocka je bačena, bez obzira na to hoće li se on povući ili ostaje ova nesigurnost, koristi koje je Iran mislio izvući iz sporazuma sada su isparile", ocjenjuje Malley.

Trumpa oštro kritiziraju svi njegovi ključni saveznici, dužnosnici Europske unije čak tvrde da Iran, prema izvješćima, ispunjava svoje obveze. Čuju se i mišljenja da bi se Trumpove vanjskopolitičke rezultate moglo gledati i u drugačijim tonovima.

"Ako uspije riješiti Sjevernu Koreju i ako uspije i s iranskim nuklearnim sporazumom, ne vidim zašto je slabiji kandidat za Nobelovou nagradu za mir od Baracka Obame, koji ju je dobio prije nego što je bilo što napravio", komentirao je Boris Johnson, britanski ministar vanjskih poslova.

Kakva god odluka bila, očito je da na ulicama Teherana neće biti proslave kao kad je prije tri godine postignut sporni sporazum.