SAD se povlači iz nuklearnog sporazuma - Iran ostaje, ali bi se mogao prestati držati ograničenja

Američki predsjednik Donald Trump objavio je povlačenje SAD-a iz iranskog nuklearnog sporazuma. Nazivajući sporazum šest sila s Iranom "truleži i raspadanjem", Trump je rekao da je taj sporazum za njega kao građanina sramota. Trump je odlučio povući SAD iz sporazuma unatoč savjetima europskih saveznika i nekih američkih vojnih savjetnika.
Trump je najavio vraćanje na snagu sankcija Iranu koje su ukinute stupanjem nuklearnog sporazuma 2015. "Postavit ćemo najvišu razinu gospodarskih sankcija", rekao je Trump u TV prijenosu iz Bijele kuće. Trumpovu odluku odmah je pozdravio izraelski premijer Benjamin Netanyahu. Iranski nuklearni sporazum bio je "recept za katastrofu", poručio je.
Iran je odluku nazvao nezakonitom. Berlin, Pariz i London žale zbog odluke, a visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Mogherini pozvala ostale da poštuju sporazum s Iranom. Zašto Trump nije odluku usuglasio s ostalim saveznicama i što možemo očekivati u Dnevniku 3 komentirala je doktorica znanosti Jadranka Polović s portala geopolitika.news.
Iran ostaje u sporazumu, ali traži garancije ostalih

Iranski predsjednik Hasan Rohani rekao je da će Iran ostati dio međunarodnog nuklearnog sporazuma, ali i upozorio da bi njegova zemlja mogla okončati ograničenja na koja je pristala u vezi svojih aktivnosti obogaćivanja uranija pošto je Washington objavio da se povlači iz nuklearnog sporazuma iz 2015. Iranski predsjednik je izjavio da će ubrzo razgovarati s Europljanima, Kinezima i Rusima da vidi mogu li Rusi jamčiti interese Irana nakon povlačenja SAD-a iz sporazuma o iranskom nuklearnom sporazumu. "Sada umjesto sa šest zemalja imamo sporazum s njih pet" rekao je Rouhani u televizijskom  obraćanju.

Pariz, Berlin i London žale zbog Trumpove odluke 

Francuski predsjednik Emmanuel Macron razgovarao je s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i britanskom premijerkom Theresom May oko 19,30 sati, najavilo je francusko predsjedništvo, bez dodatnih pojedinosti, ili pola sata prije Trumpove objave svoje odluke. Tri europske zemlje potpisnice sporazuma iz 2015. tako se, čini se, pripremaju na zauzimanje zajedničkog stajališta nakon Trumpove objave.

Sporazum između Irana i šest sila (Sjedinjene Države, Francuska, Kina, Njemačka, Rusija i Velika Britanija) ograničava iranski program obogaćivanja uranija kako se ne bi mogao upotrijebiti za razvoj atomskog oružja, a zauzvrat su Iranu ublažene međunarodne sankcije, kojih je većina ukinuta u siječnju 2016.

Iranski veleposlanik ekskluzivno za HRT