Svijet žali zbog Trumpove odluke o Iranu

Ujedinjeni narodi, Europska unija, potpisnice nuklearnog sporazuma s Iranom te regionalni čelnici izrazili su žaljenje i zabrinutost zbog američke odluke o povlačenju, no ona je razveselila Izrael i Saudijsku Arabiju.

Iranski predsjednik Hasan Rouhani sinoć je objavio da će Iran ostati dio međunarodnog nuklearnog sporazuma, ali i upozorio da bi njegova zemlja mogla odustati od ograničenja na koja je pristala u vezi s aktivnostima obogaćivanja uranija pošto je Washington objavio da se povlači iz nuklearnog sporazuma iz 2015.

Iranski mediji nazvali su Trumpovu odluku nezakonitom i pogrešnom, odlukom koja obezvređuje međunarodne sporazume. 

Bivši američki predsjednik Barack Obama, koji je i zaslužan za postizanje sporazuma s Iranom, izrazio je žaljenje zbog povlačenja.
Vjerujem da je odluka da se JCPOA dovede u opasnost, a da Iran pritom nije prekršio sporazum, ozbiljna pogreška, objavio je Obama.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda pozvao je preostale potpisnice iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. da potpuno poštuju svoje obveze nakon povlačenja SAD-a.

Europska unija odgovorit će jednoglasno američkom predsjedniku, poručio je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, dodavši da će se čelnici EU-a tim pitanjima (iranskim sporazumom i politikom Donalda Trumpa) baviti na sumitu u Sofiji idući tjedan.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini izrazila je žaljenje zbog Trumpove odluke i obratila se iranskom narodu.
Sve dok Iran nastavlja ispunjavati svoje obveze, kao što je dosad činio, Europska unija ostaje privržena punoj i učinkovitoj provedbi nuklearnog sporazuma, izjavila je Mogherini obraćajući se iz predstavništva EU-a u Rimu.

Velika Britanija, Njemačka i Francuska, tri članice EU-a i potpisnice sporazuma, izrazile su žaljenje zbog američke odluke i pozvale Washington da ne poduzima korake kojima će otežati život drugim zemljama koje još žele ostati privržene nuklearnom sporazumu, objavili su čelnici triju zemalja.

Rusija je duboko razočarana odlukom predsjednika Trumpa, objavilo je ministarstvo vanjskih poslova i osudilo grubo kršenje međunarodnog prava. Rusija će nastaviti ulagati napore da održi učinkovitim iranski nuklearni sporazum, rekao je Vladimir Čižov, ruski izaslanik pri Europskoj uniji. 

Glasnogovornik turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana rekao je da će američko povlačenje izazvati nestabilnost i nove sukobe. Glasnogovornik Ibrahim Kalin rekao je da će se međunarodni sporazum nastaviti s drugim nacijama i dodao da će se Turska i dalje protiviti svim oblicima nuklearnog oružja.

Sirija je odlučno osudila vijest o istupanju Sjedinjenih Država iz iranskog nuklearnog sporazuma izrazivši punu solidarnost s Teheranom i povjerenje u sposobnost Irana da ukloni posljedice agresivnog stajališta Washingtona.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da potpuno podržava američko povlačenje iz nuklearnog sporazuma s Iranom. Istodobno je dio Golana koji je zauzeo Izrael pod povećanim stanjem uzbune zbog mogućnosti iranskog napada iz Sirije.
Netanyahu je Trumpovu odluku nazvao hrabrom  i povijesnom i zato Izrael zahvaljuje predsjedniku Trumpu na njegovu hrabrom vodstvu, njegovoj spremnosti da se suprotstavi terorističkom režimu u Teheranu i predanosti da učini sve kako Iran nikada ne bi razvio nuklearno oružje, ni danas ni za deset godina, nikada.

Saudijska Arabija, regionalni suparnik Irana i veliki saveznik Sjedinjenih Država, izjavila je da podržava i pozdravlja odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa da se povuče iz iranskog nuklearnog sporazuma.