DZS: Robni izvoz pada, uvoz raste

Hrvatska u vanjskotrgovinskoj razmjeni u prva dva, kao i u prva tri mjeseca ove godine, bilježi pad izvoza na godišnjoj razini, a rast uvoza, što rezultira povećanjem deficita u robnoj razmjeni i smanjenjem pokrivenosti uvoza izvozom, pokazuju u srijedu objavljeni privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). 

Po podacima službene statistike, Hrvatska je u prva dva mjeseca izvezla roba u vrijednosti 15,58 milijardi kuna, što je 1,2 posto manje nego u istom razdoblju lani, dok je istodobno uvoz porastao za 6,7 posto, na 25,47 milijardi kuna.
Tako je vanjskotrgovinski deficit u prva dva mjeseca iznosio 9,9 milijardi kuna, što je 1,8 milijardi kuna više nego u prva dva mjeseca prošle godine.
Pokrivenost uvoza izvozom od siječnja do veljače ove godine iznosila je 61,2 posto, pokazuju privremeni podaci DZS-a.

Iskazano u eurima statistika za prva dva mjeseca bilježi nešto manju stopu pada izvoza, za 0,6 posto, na 2,09 milijardi eura, a veću stopu rasta uvoza, za 7,4 posto, na 3,41 milijardu eura.  Vanjskotrgovinski deficit tako je iznosio 1,32 milijarde eura, što je oko 247 milijuna eura više nego u prva dva mjeseca lani.

Pokrivenost uvoza izvozom u prva tri mjeseca spustila se ispod 60 posto.  U prva dva mjeseca rastao je izvoz prerađivačke industrije, ali je pao izvoz poljoprivrede, šumarstva i ribarstva te opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija.

Pritom je, pod utjecajem i rasta cijena sirove nafte na svjetskom tržištu, snažno porastao izvoz rafiniranih naftnih proizvoda, za 49,1 posto, na 133,2 milijuna eura.

Snažno je porastao i izvoz u proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za 24 posto, na 101,5 milijuna eura, kao i još nekih važnih izvoznih djelatnosti unutar prerađivačke industrije, primjerice u preradi drva i proizvoda od drva i pluta.