Orban izabran za premijera, obećao izgradnju kršćanske demokracije 21. st.

Viktor Orban treći je put zaredom izabran za premijera Mađarske. U svom inauguracijskom govoru najavio je izgradnju kršćanske demokracije 21. stoljeća koja čuva tradicionalnu obitelj, bori se protiv antisemitizma i ne može bez Europske unije, no one koja je savez slobodnih nacija.

Orbanova stranka Fidesz s manjim koalicijskim partnerom na parlamentarnim izborima 8. travnja osvojila je 133 od 199 mjesta u parlamentu, čime mu je osiguran treći uzastopni, a ukupno četvrti premijerski mandat. Dvotrećinska većina stranci omogućuje i izmjenu ustava.

Danas je u parlamentu ponovno imenovan premijerom s 134 glasa za i 28 protiv. Neke stranke su bojkotirale sjednicu.

Mađarski čelnik u svom inauguracijskom govoru nakon glasovanja iznio je svoju konzervativnu viziju budućnosti države.

Umjesto propale liberalne demokracije... izgradit ćemo kršćansku demokraciju 21. stoljeća koja garantira ljudsko dostojanstvo, slobodu i sigurnost, štiti rodnu ravnopravnost, tradicionalan model obitelji jednog muškarca i jedne žene, sputava antisemitizam, čuva našu kršćansku kulturu i daje našoj naciji priliku da preživi i napreduje, poručio je Orban. Znam da mnogi smatraju kako je to nemoguće, no mislim da je dostižno da Mađarska 2030. postane jedna od pet europskih država najboljih za život i rad, istaknuo je.

Osvrnuo se i na Europsku uniju, ustvrdivši kako Budimpešta treba taj savez i on treba Mađarsku, no kako će njegova vlada zastupati pogled da taj blok treba funkcionirati kao skup slobodnih država.