Macronu nagrada za doprinos europskom jedinstvu

Francuski predsjednik Emmanuel Macron primio je u njemačkom gradu Aachenu Nagradu Karla Velikog za doprinos europskom jedinstvu. Isto priznanje 2008. dobila je njemačka kancelarka Angela Merkel.

Primajući nagradu, Macron je pozvao Europljane na više jedinstva i ustvrdio da druge sile ne smiju određivati smjer Europske unije.

Unija si, rekao je, ne može dopustiti slabost pred sve kompleksnijim svijetom, jednostranim američkim potezima vezanim za nuklearni sporazum s Iranom i klimatske promjene.

Mi moramo stvari uzeti u svoje ruke i moramo pronaći dovoljno unutarnje energije i zaista svim srcem željeti tu Europu, rekao je Macron primajući Nagradu Karla Velikog.

Europa ne smije ostati nedovršena simfonija, mi moramo sami napisati njezinu partituru, rekao je francuski predsjednik, koji je upozorio na to da Europa mora postati samosvjesnija i poduzetnija.

Francuski predsjednik istodobno je upozorio i na bujanje nacionalizama u Europi. On je događaje poput Brexita i izbore u Italiji, Mađarskoj i Poljskoj okarakterizirao kao alarmantne signale. Jedino rješenje koje nam preostaje je jedinstvo, rekao je Macron.

Nagrada Karla Velikog za europsko jedinstvo dodjeljuje se svake godine osobama koje su se u posebnoj mjeri založile za boljitak Europe.