Od 'fusnote' do ravnopravnog aktera u Europskoj uniji

U Zagrebu se održava dvodnevna međunarodna konferencija "Uloga prava i sudova u Europskoj uniji koja se mijenja". Njome je obilježeno pet godina članstva Republike Hrvatske u EU-u.

Hrvatska je u prvih pet godina članstva u Europskoj uniji postala ravnopravan akter europskih institucija i gospodarski napreduje, a 1990-ih je bila tek "fusnota" u smislu europskih integracija, kazao je premijer Andrej Plenković koji je održao uvodni govor na otvaranju konferencije. Plenković je ocijenio da je Hrvatska u pet godina članstva u EU ostvarila "vrlo solidan" rezultat i istaknuo da od 2013. ponovno gospodarski raste. "Kraj krize za nas bio je članstvo u EU. To se osjeti", kazao je.

Integrirani pravni sustav ne dovodi u pitanje nacionalni identitet. No za jaku uniju potrebna je cjelokupna integracija. "Javno dajem potporu ulasku Hrvatske u Schengensku zonu i nadam se da će se to dogoditi što prije. Također, podupirem vaš ulazak u eurozonu jer je članica potpuno integrirana u Europsku uniju tek onda kada uvede euro i uđe u Schengen", poručio je na konferenciji predsjednik Europskog suda Koen Lenaerts.

U pretpristupnom procesu ulaska u Europsku uniju, Hrvatska je morala usuglasiti više od 700 zakona. No tek onda kada njihova primjena bude efikasna kao i u starijim članicama - hrvatsko će sudstvo postati dio Europe. Igor Gliha, dekan Pravnog fakulteta komentirao je kako je njihov zadatak, kao i zadatak Pravnog fakulteta, da prepoznaju pravnu stečevinu kao domaće pravo te da ga primjenjuju kao domaće pravo. "Vjerujem da tu još ima dosta mjesta napretku", dodao je.

Na konferenciji su sudjelovali ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, ministar pravosuđa Dražen Božnjaković, predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović, predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa, sudac ECJ-a Siniša Rodin, brojni profesori Pravnog fakulteta i strani stručnjaci.