Ministrica Marija Pejčinović Burić u Grčkoj

Potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je u Grčkoj na sastanku ministara vanjskih poslova Višegradske skupine (Mađarska, Poljska, Slovačka i Češka) i Kvadrilaterale (Hrvatska, Grčka, Rumunjska i Bugarska) te Slovenije i Cipra s državama zapadnog Balkana.

Na sastanku se raspravljalo o budućnosti Europe, proširenju Europske unije i energetici jugoistoka Europe. Na ovom drugom sastanku u ovom formatu nakon sastanka održanog u Budimpešti 2017. Pejčinović Burić je posebno istaknula dodanu vrijednost suradnje u ovom formatu, koji omogućava razmjenu iskustava u traženju rješenja za pitanja u različitim područjima od zajedničkog interesa, poput energetike, infrastrukture, gospodarstva, migracija pa do sigurnosti, kohezijske politike i regionalnog razvoja, navodi se u priopćenju.

Posebno je naglasila važnost politike proširenja Europske unije te činjenice kako su bugarsko predsjedanje Vijećem EU, kao i buduće rumunjsko predsjedanje istaknuli proširenje kao jedan od svojih prioriteta. "Jedan od prioriteta hrvatskog predsjedanja Vijećem EU u prvoj polovici 2020. također će biti proširenje, a planiramo organizirati i Zagreb summit posvećen toj temi", navodi se u priopćenju.

Pejčinović Burić je na rubu susreta održala bilateralni sastanak s grčkim ministrom vanjskih poslova Nikosom Kotziasom.