Trumpova odluka za tvrdolinijaše u Teheranu - kao naručena

Iran kaže kako je spreman ponovno pokrenuti svoj nuklearni program na "industrijskoj razini" nakon odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da napusti sporazum koji ograničava nuklearne ambicije zemlje. Službeni Iran prvi je put komentirao niz izraelskih zračnih napada na Siriju u utorak, za koje Izrael tvrdi da su bili usmjereni protiv iranske vojne infrastrukture u Siriji. Agresiju Izraela, poručuje Iran uz osude, ohrabruje ponašanje međunarodne zajednice. Iz Teherana poručuju da Sirija ima suvereno pravo braniti se od takvih napada.

Trumpova odluka o napuštanju iranskog nuklearnog sporazuma tvrdolinijašima u Teheranu došla je kao naručena, vabe običan narod na svoju stranu. Rohanijeva vlada izložena je bočnim udarima klerika, u Iranu ionako vrije mjesecima. "Od početka je bilo jasno - obećavati narodu da će se svi problemi riješiti ako se postigne nuklearni sporazum sa Zapadom, bilo je pogrešno. Danas se moramo osloniti na vlastite snage. Ako to učinimo, budite sigurni da ćemo pobijediti i da Zapad neće moći biti dominantan, kao što nije mogao ni tijekom puna četiri desetljeća", poručio je glasnogovornik iranskih sudaca Gholamhossein Mohseni Ejei.

Donedavna neformalna šefica Europske unije zauzima se za nastavak sporazuma s Teheranom, i bez SAD-a. Ne želi baciti u vjetar 12 godina diplomatskih pregovora. Bilo je situacija kada su Njemačka i Francuska bile nasuprot Britancima i Amerikancima, ili je sama Europa bila podijeljena oko nekih pitanja. No kad je riječ o iranskom nuklearnom programu, Europa je jedinstvena. Trumpova odluka ozbiljan je incident, ali on nije razlog preispitivanja transatlantskog savezništva", kazala je Angela Merkel.

Trenutačno u Iranu posluje 25 velikih kompanija iz pet europskih zemalja. Francuski ministar ekonomije Bruno Le Maire zatražio je od svog američkog kolege izuzeće za francuske tvrtke koje posluju s Iranom. Ili dulja prijelazna razdoblja izlaska iz potpisanih ugovora.

Izraelci za to vrijeme objavljuju snimke zračnih udara na 70-ak iranskih meta na sirijskom teritoriju. Iran ih je danas javno osudio, ocijenivši ih kao teško kršenje sirijskog suvereniteta. Izrael i Iran nikada do sada nisu bili u izravnom ratu. Tim zlokobnije zvuči poruka iz Tel Aviva - nećemo tolerirati vojsku najvećeg neprijatelja na svom kućnom pragu.

Izraelski ministar obrane Avigdor Lieberman poručio je sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu: "Riješi se Iranaca, elitnih jedinica Iranske revolucionarne garde i njihova zapovjednika na sirijskom teritoriju! Ne pomažu ti. Njihova prisutnost u Siriji samo je uzrok problema, oni ti štete".