VIDEO: Zbog čega Hrvati ne žele biti poduzetnici

Hrvatska je unatoč malim pomacima posljednjih godina i dalje nepoduzetnička zemlja i među lošijima u Europskoj uniji, pokazalo je istraživanje GEM Hrvatska 2017. Preporuka je što brže promijeniti poduzetničku klimu kako bi se poboljšala percepcija bavljenja poduzetništvom.

"Pa vrlo je interesatno poslovati u Hrvatskoj. Probudite se jedan dan i ono osvane neki novi zakon po kome nešto trebate napraviti a ne može tri pravnika ne mogu shvatiti o čemu se radi", kaže vlasnik tvrtke Kanaan Zvonko Popović. "Nema dovoljno znanja kako prepoznati prilike, a oni koji i prepoznaju prilike susreću se s nizom ograničenja i prepreka kao što je regulatorni okvir i nedostatak alternativnih izvora financiranja", smatra prof. Slavica Singer.

Dok su poduzetnici u Irskoj i Njemačkoj na dobrom glasu, u Hrvatskoj su na samom dnu društvene ljestvice. Bankari pak kažu da bi država putem agencija trebala više pomagati povoljnim kreditima. Kako bi se građane ohrabrilo na poduzetništvo, potrebno je provesti strukturne reforme - preporuka je što prije krenuti u promjenu regulative i obrazovnu reformu. 

Pogledajte videoprilog.