HDZ obilježava 96. obljetnicu rođenja prvog predsjednika RH

Hrvatska demokratska zajednica obilježava 96. obljetnicu rođenja prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Izaslanstvo stranke na čelu s predsjednikom Andrejom Plenkovićem položilo je vijenac na njegovu grobu na Mirogoju.

Vijenac su položili i na Oltaru domovine na Medvedgradu, gdje je u dvorani javne ustanove Park prirode Medvednica, održana svečana akademija na kojoj su bili brojni uzvanici, prijatelji i bivši suradnici.

Prvi predsjednik Republike Hrvatske i HDZ-a, dr. Franjo Tuđman, ostvario je temeljne ciljeve koje je godinama sanjao, i u vrijeme "tektonskih promjena" u Europi uspio stvoriti slobodnu, neovisnu i modernu hrvatsku državu, a današnji hrvatski izazovi slični su nekima s kojima se dr. Tuđman suočavao, istaknuto je na obilježavanju 96. obljetnice rođenja dr. Tuđmana na Medvedgradu.

Premijer Andrej Plenković rekao je da je srčani pristup Franje Tuđmana potreban Hrvatskoj i danas, te da njegovu ideju suvereniteta i jedinstva Hrvatske svi moramo njegovati i danas. Premijer je istaknuo i da je Tuđman bio dobar čovjek i da je znao svim protivnicima pružiti ruku miru, te da je to tekovina koju HDZ želi njegovati i danas. 

Istaknuvši važnost koliko je vještine, odvažnosti i mudrosti bilo u tadašnjim postupcima Franje Tuđmana i vodstva HDZ-a i Hrvatske u borbi za samostalnost Republike Hrvatske, Plenković je rekao da je, u okolnostima pada Berlinskog zida, Hrvatska imala sreće da je postojao dr. Tuđman koji je sa svim svojim životnim iskustvom i znanstvenim radom akumulirao ono što je za Hrvatsku najbolje.
 
"Predsjednik Tuđman i hrvatski narod, u smislu cilja, spojili su se u jedno. I to je jedinstven trenutak i taj trenutak treba cijeniti", naglasio je. Plenković je rekao i da HDZ, koji je stožerna stranka te svojevrsna brana raznim silnicama koje postoje u hrvatskom društvu i međunarodnoj zajednici, sada treba pokazati koliko je privržen Tuđmanovoj doktrini.