Berković i Troskot u Studiju 4: Hrvatska kao Švicarska ili BiH?

Inicijativa Narod odlučuje počela je prikupljati potpise za referendum kojim žele unijeti promjene u izborni sustav, jačanje involviranosti građana u političke procese te jačanje odgovornosti političara prema biračima. O ovoj temi u Studiju 4 govorili su Jelena Berković iz GONG-a i Zvonimir Troskot iz građanske inicijative Narod odlučuje.

"Kroz ovu se inicijativu osjeti frustracija građana prema političkoj eliti koja nema sluha za zahtjeve da se politički sustav poboljša. S druge strane sam sadržaj inicijative istodobno nije u skladu s onim što zagovara GONG jer u pitanje dovodi temeljna načela, među kojima i načela Ustava. Bilo bi dobro kad bi se na ovaj poticaj u javnosti puno više razgovaralo o političkim sustavima i tako se stvorio širi pritisak na političke elite", kazala je Jelena Berković. Ne slaže se da to bude putem referenduma jer smatra da se njime građane "navodi da biraju između crnog i bijelog".

Zvonimir Troskot predstavio je dva referendumska pitanja. U prvom pitanju fokus je na općim odrednicama političkog sustava (koji će nas kandidati zastupati u Hrvatskom saboru, optimalan izborni prag, elektroničko i dopunsko glasovanje...), a u drugom pitanju su se koncentrirali na, kako kaže Troskot, "već duže vrijeme ukazivan problem da određeni predstavnici manjina u Hrvatskom saboru prilikom koalicija vrše određene koruptivne radnje i političku trgovinu glasovanjem". Stoga se zauzimaju da se izuzmu od glasovanja o proračunu i formiranju Vlade i žele to pitanje postaviti građanima. Troskot je dodao kako brojni ustavni stručnjaci kažu da to nije suprotno Ustavu.

Zvonimir Troskot je u razgovoru naveo kako jedan saborski zastupnik godišnje stoji milijun kuna, zato se zauzimaju za smanjenje njihova ukupnog broja, u skladu s tim i zastupnika manjina. Jelena Berković odgovorila je kako su prava nacionalnih manjina u Ustavu posebno istaknuta iz povijesnih razloga. GONG je također otvoren za raspravu kako poboljšati predstavništvo nacionalnih manjina u Saboru, primjerice o pravednijoj reprezentativnosti, kazala je, pozivajući na primjer bošnjačke manjine i protiv je "segregacije". "Ustav ne služi da se u njemu definiraju tako detaljne stvari poput elektroničkog glasovanja. Takve nejasnoće imati u Ustavu je opasno", kazala je.

Zvonimir Troskot je upozorio kako se terminom "segregacija" koristi i Milorad Pupovac. "Ne radi se o segregaciji. Stavimo to u europski kontekst. Luksemburg (36 posto manjina), Nizozemska (23% manjina), Austrija (15%manjina) i Estonija (više od 30 posto) nemaju nijednog predstavnika nacionalnih manjina u parlamentu. "Ako te zemlje ne segregiraju svoje manjine, onda ne vidimo zašto bi se to odnosilo na Hrvatsku?", upitao je Troskot. Jelena Berković odgovorila je kako se upravo u tome vidi važnost povijesnog konteksta. "Da je Hrvatska bila dovoljno razvijena kad je Luksemburg ulazio u EU, možda danas o ovome ne bismo raspravljali. Kad govorimo o pravima manjina, mnogo smo bliži Srbiji nego Luksemburgu", dodala je.

U nastavku razgovora u Studiju tema je bila korupcija i transparentnost rada same inicijative. Troskot je najavio objavu financijskog izvješća. Gostovanje je zaključeno usporedbom sa Švicarskom u kojoj o gotovo svim pitanjima građani odlučuju na referendumu, a Berković je navela BiH kao zemlju u kojoj je zbog političkog sustava većina procesa u blokadi. 

Pogledajte videoprilog.