Ostojić: Premijer je danas priznao kako nije bilo transparentnosti

Ni tjedan dana otkako je portal Index počeo objavljivati mailove grupe Borg, Martina Dalić više nije dio hrvatske Vlade. Je li time skinut uteg s leđa premijera te što će to značiti za proces postizanja nagodbe? Više o tome u Temi dana govorili su Tomislav Tolušić iz HDZ-a, Rajko Ostojić iz SDP-a i reformist Radimir Čačić. 

Na pitanje kada bi se mogao znati novi ministar gospodarstva Tomislav Tolušić je kazao da će se u idućih nekoliko dana znati sve što se teba znati oko izbora novog ministra. Govoreći o tome da li je ovom ostavkom skinut uteg s leđa premijera kazao je: "Danas imamo 151.000 nezaposlenih u Republici Hrvatskoj. Da nije bilo ovog zakona i rada Vlade imali bi barem 300.000 nezaposlenih, imali bi ugašeno Belje, ugašen Vupik, ugašen Konzum."

"Donesen je zakon za kojeg je Ustavni sud potvrdio da je apsolutno ustavan, koji će uskoro ući u pravnu stečevinu Europske unije i zakon koji je zapravo spasio hrvatsko gospodarstvo i radna mjesta", istaknuo je Tolušić. Dodao je "da nije bilo Martine Dalić danas ne bi imali Agrokor ni u kakvom obliku".

Rajko Ostojić je rekao kako je premijer danas priznao kako nije bilo transparentnosti. "Što se tiče premijera, on je očito sve znao. U Agrokoru su Todorićeve rođake zamijenili Dalićkini ortaci. To je činjenica. Premijeru danas nije ugodno, on lakše ne diše i to je činjenično stanje," naglasio je Ostojić. Dodao je: "Pozivam novog državnog odvjetnika da se uključi."

"Stvari bi bile sasvim drukčije da je Dalić jasno definirala koja je to ekipa eksperata, a koja po njezinom mišljenju može i treba učestvovati u izradi jednog tako važnog teksta. Bilo bi sigurno puno jednostavnije da je odmah rekla tko su ti ljudi. Ne bi došlo do mogućnosti da neke tvrtke odabiru te ljude za savjetnike. Tu je sukob interesa", rekao je Radimir Čačić.