Erdogan: Izrael je teroristička država, počinili su genocid

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužio je Izrael za "državni terorizam" i "genocid" nakon što je izraelska vojska u Gazi ubila pedesetak Palestinaca, zbog čega je Turska pozvala svoje veleposlanike u Izraelu i Sjedinjenim Državama.

"Izrael sije državni terorizam. Izrael je teroristička država", rekao je Erdogan turskim studentima u Londonu, u govoru koji je prenosila televizija. "To što Izrael čini je genocid. Osuđujem tu humanitarnu tragediju, taj genocid, dolazio on od Izraela ili od Amerike", dodao je turski predsjednik, koji je proglasio trodnevnu žalost u zemlji i najavio velike prosvjedne skupove u petak.

Turska je istodobno pozvala na konzultacije svoje veleposlanike u Tel Avivu i Washingtonu, rekao je novinarima u Ankari potpredsjednik turske vlade Bekir Bozdag. Dodao je da je njegova zemlja sazvala za petak izvanrednu sjednicu Organizacije za islamsku suradnju (OIC), koja ima 57 zemalja članica, a sjedište joj je u Saudijskoj Arabiji. 

Bekir Bozdag je prije objavio na Twitteru da je američka vlada "odgovorna za ovaj pokolj koliko i Izrael". "Preseljenjem veleposlanstva u Jeruzalem američka administracija oslabila je izglede za mirno rješenje i zapalila požar koji će prouzročiti još više ljudskih žrtava, razaranja i katastrofa u regiji", dodao je.