Peruško: Proces u Agrokoru vode vjerovnici i psihoza ne pomaže

Članovi privremenog vjerovničkog vijeća i izvanredni povjerenik za Agrokor d.d. Fabris Peruško održali su konferenciju za medije vezanu uz tijek procesa postizanja nagodbe. "Tijekom sljedećeg tjedna tekst nagodbe bit će objavljen svim vjerovnicima", najavio je izvanredni povjerenik Fabris Peruško. "Proces vode vjerovnici i njemu ne pomaže psihoza koja se javlja u javnosti. Trenutačno rješavamo veliki problem osporavanja tražbina napravljenih iz 'taktičkih razloga' koji jako usporavaju proces", dodao je. Velikim problemom smatra nepostojanje stalnog vjerovničkog vijeća.

"Zahvaljujući svima koji su pomogli danas mogu reći da je kriza iza nas. Postignuta je stabilizacija poslovanja, likvidnost, opskrba i sve ono što mora imati uredan poslovni svijet - danas imamo na primjeru društva Agrokor. Na tom su putu najvažniji bili vjerovnici, kreditori, zaposlenici i izvanredna uprava zajedno sa savjetnicima", kazala je predstavnica dobaljvača Marica Vidaković. "Vjerovnici su se tijekom procesa za stolom izborili za svoje interese argumentima. U zadanim okvirima napravljen je dobar posao", dodala je. Zahvalila je svima koji su pomogli. "Molim sve one koji mogu pomoći da se stvore pozitivni uvjeti za završetak procesa da puste vjerovnike da završe proces i zaštite svoje interese", zaključila je.

"Želim zahvaliti i gospođi Martini Dalić i izvanrednoj upravi i svim savjetnicima koji su pomogli da se dođe do konca ove nagodbe", kazala je Marica Vidaković odgovarajući na pitanje može li odlazak Martine Dalić ugroziti nagodbu. Dodala je kako su za nju politika i gospodarstvo dvije odvojene stvari. "Ono što se događa na političkoj sceni totalno je neprihvatljivo. Za mene je politika trebala prestati sa svojim utjecajem 8. travnja kad je donesen zakon u Saboru. Ovaj proces vode vjerovnici, to je naš novac i novac naših kompanija - i mi ćemo ga sigurno dovesti do kraja. Međutim, ne želim umanjiti ničiji doprinos. Potpredsjednica Vlade je dobavljačima u svakom slučaju bila gotovo dnevno na pomoći i pomogla voditi proces pozitivno", zaključila je Vidaković.

Prema riječima predstavnika Knightheada Andrewa Shannahana, kreditori Agrokora investirali su znatna sredstava u Agrokor i zajedno s izvanrednom upravom i njezinim savjetnicima jedino su fokusirani na postizanje nagodbe koja će biti pravedna za sve dionike u kratkom preostalom zakonskom roku. "Želimo vrlo jasno poručiti da privremeno vjerovničko vijeće koje danas ovdje stoji predstavlja sve kreditore u Agrokoru, koji će uskoro postati vlasnici Agrokora, nakon završetka tog procesa", izjavio je te naglasio da su kreditori ti koji snose sve troškove povezane sa savjetnicima i izvanrednom upravom. "Troškovi su vrlo visoki i u skladu s međunarodnim standardima za slučajeve takve složenosti i teškoća. I dok te troškove vidimo kao visoke, vidimo ih i kao nužne da završimo slučaj koji je tako složen kao ovaj", istaknuo je Shannahan. 

"S obzirom na magnitudu Agrokorovih problema i dugova, bez međunarodnih savjetnika i lokalnih stručnjaka i golemog napora izvanredne uprave mislim da ne bi bilo moguće da danas budemo tu gdje jesmo", rekla je Dijana Nikolova iz VTB banke.