Kranjec: Obitelj djevojčice Madine u Tovarniku, trebaju adekvatan smještaj

Julija Kranjec iz Centra za mirovne studije za Studio 4 jutros je izjavila kako su u kontaktu s obitelji poginule djevojčice Madine, koja je - tvrdi - trenutno neadekvatno smještena u Tovarniku. Kaže i da je Europski sud za ljudska prava zatražio od MUP-a već tri puta human smještaj za obitelj. Zlatko Sokolar, bivši načelnik Uprave za granicu odgovara da je riječ o EU centru na kojega je utrošeno preko tri milijuna eura i koji ima sve potrebne sadržaje.

Nakon smrti 8-godišnjakinje obitelj je podnijela kaznenu prijavu protiv RH, nakon čega je u još dva navrata pokušala ući u Hrvatsku, zadnji put u drugoj polovici ožujka, kaže Kranjec.  Obitelj koja se sastoji od troje odraslih članova i 11 djece smještena je u prihvatno-tranzitni centar Tovarnik, u objekt zatvorenog tipa, gdje je osobama, kaže Kranjec, onemogućena sloboda kretanja. Tamo su već više od 50 dana. 

Europski sud za ljudska prava zatražio je, kaže, od Hrvatske vlade odnosno MUP-a da adekvatno smjesti obitelj poginule djevojčice, u uvjete koji će biti humani, i to već tri puta. "S obzirom na to da je sud taj zahtjev ponovio tri puta, nama se čini da je njegova poruka jasna, odnosno da takvi uvjeti smještaja nisu adekvatni za obitelj", kazala je Kranjec.

Zlatko Sokolar, bivši načelnik Uprave za granicu koji je također gostovao u Studiju 4, odgovara da je Tovarnik EU centar, na kojega je utrošeno preko tri milijuna eura. "Ima izvrsne uvjete, obučenu ekipu i mislim da se u suradnji s Crvenim križem mogu pružiti svi potrebni sadržaji", kaže on.

Napominje kako se u ovom konkretnom slučaju zaista radi o tragediji, "ali prema njemu dostupnim informacijama ne radi se ni o kakvoj krivnji policije". "Je li se u kasnijim nekim fazama moglo nekako drukčije i bolje napraviti, sigurno da se može o tome razgovarati", dodao je.

Podsjetimo, nesreća se dogodila prije mjesec dana a, prema priopćenju MUP-a, djevojčica je stradala nekoliko stotina metara od hrvatske granice u naletu vlaka u Srbiji. S roditeljima je pokušala ući u Hrvatsku. Dok se skupina migranata kretala uz samu prugu, naletio je teretni vlak i 300 metara od granice usmrtio 8-godišnjakinju.